Politic

„Urmărește scopuri politice”: CAPC despre proiectul de fuzionare a PA și PCCOCS

post-img
Fuzionarea Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS)

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a prezentat un raport de expertiză asupra proiectului legislativ ce vizează fuzionarea Procuraturii Anticorupție (PA) cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Conform CAPC, inițiativa legislativă ar urmări scopuri politice, în special electorale, și ar putea afecta independența și eficiența procuraturilor specializate.

În raport, CAPC subliniază că deciziile recente ale autorităților, inclusiv ale Consiliului Suprem de Securitate și ale Parlamentului, au fost influențate de contextul electoral. De asemenea, se face referire la nemulțumirile exprimate de liderii politici față de activitatea Procuraturii Anticorupție în combaterea corupției politice și electorale.

Specialiștii din cadrul CAPC consideră că prin reconfigurarea procuraturilor nu se va obține decât o resetare a corpului de procurori și că o soluție mai eficientă ar fi întărirea procuraturilor specializate cu resursele necesare, nu comasarea acestora.

„Autorul nu a identificat vreo opțiune alternativă, deși una evidentă ar fi întărirea procuraturilor specializate fără a le comasa. În acest sens, ar fi fost imperioasă dotarea acestora, în special a Procuraturii Anticorupție, cu resursele necesare unei funcționări mai eficiente”, se arată în raport.

De asemenea, raportul evidențiază faptul că autorii proiectului nu au estimat impactul financiar sau costurile acestei reforme, iar analiza acestora este insuficientă.

CAPC atrage atenția și asupra faptului că proiectul nu respectă pe deplin standardele internaționale în domeniul anticorupție, riscă să submineze independența procurorilor și nu răspunde nevoii de resurse adecvate pentru o luptă eficientă împotriva corupției.

Totodată, neestimarea costurilor proiectului demonstrează insuficiența argumentării acestuia: „Autorul ar trebui să cunoască numărul de cauze aflate în gestiunea actualelor procuraturi specializate, ar trebui să fie capabil în a estima volumul de muncă care ar reveni noii structuri înființate, ar trebui să calculeze resursele, în special – umane, necesare în vederea operaționalizării entității, dar și ar trebui să calculeze costurile proiectului.”

Mai mult ca atât, procuratura face parte din sectorul justiției, iar justiția este unul din domeniile de activitate ale Guvernului. Orice reformă/reorganizare a sistemului justiției și de drept ar trebui inițiată nemijlocit de Ministerul Justiției.

Mai multe constatări cu referire la această inițiativă legislativă, găsiți în raportul integral de expertiză publicat aici.

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) este o organizație necomercială, înregistrată la Ministerul Justiției la data de 19 aprilie 2000, care și-a început activitatea în 2004.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter