Consiliul Uniunii Europene a adoptat noi sancțiuni economice împotriva Rusiei. Miniștrii energiei din țările UE se vor reuni într-o "sesiune extraordinară", pentru a discuta despre securitatea aprovizionării cu energie în Europa. Iar Banca Centrală Europeană a majorat azi ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani pentru a reduce inflaţia. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.
Consiliul UE a adoptat azi noi măsuri menite să înăsprească sancțiunile economice impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei. Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că e un nou pas important pentru a reduce capacitatea Rusiei de a continua și de a-și finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Potrivit noilor sancţiuni, Rusiei îi este interzis exportul aurului în ţările UE, care îi aduce Moscovei cel mai mare venit după cel obţinut din vânzarea gazului şi petrolului. Alte sancţiuni prevăzute în noul pachet interzic ţărilor UE să exporte în Rusia articolele care pot contribui la consolidarea militară și tehnologică, la dezvoltarea sectorului de apărare și securitate.
MĂSURI PENTRU SECURITATEA ENERGETICĂ
Miniștrii energiei din țările UE se vor reuni marţi într-o "sesiune extraordinară", pentru a discuta despre securitatea aprovizionării cu energie în Europa. Ei urmează să discute măsurile propuse de Comisia Europeană privind necesitatea de a reduce consumul de gaze în Europa cu 15% până la sfârşitul lunii martie a anului viitor.
Consiliul UE urmează să analizeze şi măsuri suplimentare care trebuie luate înainte de iarna viitoare. Potrivit unui comunicat al preşedinţiei cehe a Consiliului UE, securitatea aprovizionării cu energie a blocului comunitar riscă să se deterioreze și mai mult ca urmare a agresiunii rusești asupra Ucrainei.
BCE ÎNCEARCĂ SĂ REDUCĂ INFLAŢIA
Banca Centrală Europeană a majorat azi ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Instituţia bancară anunţat un nou program de achiziţionare de bonduri, menit să ţină sub control costurile de împrumut ale celor mai îndatorate state din zona euro.
Consiliul guvernatorilor BCE a decis să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale băncii, pentru a reduce nivelul record al inflaţiei în zona euro, care luna trecută a atins un nivel record de 8, 6 la sută. Măsurile au fost aplicate pentru a asigura revenirea inflației la nivelul țintei obişnuite de 2% pe termen mediu.