Extern

Erdogan și secretarul general ONU merg în Ucraina, unde se vor întâlni cu Zelenski

post-img
Zelenski și Erdogan

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, va merge joi în Ucraina, unde se va întâlni cu preşedinţii ucrainean şi turc, Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, a anunţat marţi purtătoarea sa de cuvânt.

„La invitaţia  preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la  Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc  Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean”, a declarat Stephane Dujarric  în timpul unei conferinţe de presă, potrivit AFP, preluată de Agerpres.  

Purtătoarea de cuvânt a mai precizat că Antonio Guterres va merge apoi  la Odesa şi după aceea în Turcia.  La reuniune va fi „examinată” implementarea acordului internaţional  semnat în iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din  Ucraina, acord „în care Turcia este un element cheie”, a adăugat el. 

 „Vor fi ridicate în general o serie de probleme precum necesitatea unei  soluţii politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta  şi chestiunea centralei nucleare (Zaporojie) şi altele”, a spus  purtătorul de cuvânt, precizând că o întâlnire bilaterală ar trebui să  aibă loc între preşedintele ucrainean şi secretarul general.  

Vineri, Antonio Guterres se va duce la Odesa, unul dintre cele trei  porturi ucrainene utilizate în cadrul acordului internaţional ce a  permis deja plecarea a 21 de vase încărcate în special cu porumb şi  grâu.  

El îşi va încheia această deplasare sâmbătă la Istanbul pentru a vizita  Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea  acordului.
.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter