E forfotă mare în satele din Republica Moldova, cu doar câteva zile înainte de Crăciunul pe stil vechi. Gospodinele coc colaci şi tradiționalii Crăciunei, pe care îi vor oferi colindătorilor, în semn de mulţumire. Cuptoarele sunt încinse şi la Ciulucani, raionul Teleneşti, unde obiceiurile sunt păstrate cu sfinţenie.
E forfotă mare în satele din Republica Moldova, cu doar câteva zile înainte de Crăciunul pe stil vechi. Gospodinele coc colaci şi tradiționalii Crăciunei, pe care îi vor oferi colindătorilor, în semn de mulţumire. Cuptoarele sunt încinse şi la Ciulucani, raionul Teleneşti, unde obiceiurile sunt păstrate cu sfinţenie.
Anastasia Popa, din satul Ciulucani, raionul Teleneşti, s-a trezit de dimineaţă şi s-a apucat de frământat aluntul pentru crăciunei. Aceştia se prepară din aluat dospit și puțin îndulcit.
ANASTASIA POPA, locuitoare, Ciulucani: „Orice aluat dacă de multe ori e frământat se primeşte coptura foarte bună şi dospită. Eu aşa am învăţat de la mama mea şi acum aşa fac lucrurile.”
Simbol al Nașterii Domnului, crăciunelul este un colac special, ne spune gospodina.
ANASTASIA POPA, locuitoare, Ciulucani: „Aceasta e Maica Domnului care umblă să-l nască pe Hristos şi iată îi facem lcoroniţa aceasta. Aceatsa e coroniţa maicii domnului iar acesta e brâul. Îl purta la brâu aici. Iată asta simbolizează Maica Domnului cu brâul ei care umbla să-l nască pe Hristos.”
Pe lângă crăciunei, gospodina mai coace şi hulubași.
ANASTASIA POPA, locuitoare, Ciulucani: „Jăraticul pe vatră trebuie să stea cel puţin o oră ca să fie înfierbintată vatra bine iar fierul trebuie să fie alb. Dacă nu e alb nu se rumeneşte pâninea.”
Primul crăciunel se pune la icoană și se păstrează până în primăvară.
ION URSAN, locuitor Ciulucani: „Primul crăciunel îl punem la icoană până de Sfinţi. De Sfinţi îl scoatem. Se începem sămănatul şi noi îl scoatem atunci şi îl dăm la boi. Acum, însă boi nu sunt şi îl mâncăm noi, îl dăm la păsări la animale. Nu îl mai mâncăm că stă mult.”
Pregătirile pentru Crăciunul pe stil vechi vor continua până vineri, timp în care gospodinele vor pregăti friptura de porc, piftia, dar și alte bucate tradiționale. În ajun, colindătorii vor merge din casă în casă, pentru a vesti Naşterea Domnului. Iar pe şapte ianuarie, vor sărbători Crăciunul pe stil vechi.