Actualitate

În timp ce agresiunea Moscovei în Ucraina ia amploare, politicieni din opoziţie, preoţi din cadrul Mitropoliei Moldovei şi invitaţi din regiunea transnistreană au participat la o recepție la Ambasada rusă din Chișinău

În timp ce agresiunea Moscovei în Ucraina ia amploare, politicieni din opoziţie, preoţi din cadrul Mitropoliei Moldovei şi invitaţi din regiunea transnistreană au participat la o recepție la Ambasada rusă din Chișinău

În timp ce agresiunea Moscovei în Ucraina ia amploare, astăzi, la Ambasada Rusiei din Republica Moldova a fost sărbătoare. S-a celebrat, în avans, Ziua Naţională a Rusiei. La eveniment au venit politicieni din opoziţia parlamentară, preoţi din cadrul Mitropoliei Moldovei, dar şi invitaţi din regiunea transnistreană.

Rând pe rând, îmbrăcaţi la patru ace şi cu buchete de flori în mână, la Ambasada Rusiei de la Chişinău, au venit, astăzi, zeci de oameni. Am surprins reprezentanţi ai Partidului Şor, PSRM, PCRM, de la Partidul "Renaștere", în spatele căruia stă Ilan Şor, de la "Congresul Civic", primari, ambasadori, oameni de afaceri, dar şi persoane din regiunea separatistă transnistreană. Unii dintre ei nu au dorit să discute cu presa.

Alţi politicieni au declarat fără jenă că au venit la o recepţie organizată cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei, care, oficial, e sărbătorită în 12 iunie.

NICOLAI GRIGORIŞIN, primar de Bălţi: „Ştiţi, oraşul Bălţi a fost mereu un oraş normal, care pledează pentru pace şi eu merg să îmi exprim părerea că sunt pentru pace”.

MARK TCACIUC, fost deputat, Partidul Comuniştilor: „Sunt invitat la Ziua Independenţei Rusiei. Colegii ruşi au considerat oportun să ne invite şi pe noi, indiferent de opinia pe care o avem faţă de război. -Şi care e poziţia Dvs.? -Că Ucraina trebuie să-şi redobândească teritoriile şi că trupele străine nu trebuie să se afle pe teritoriul acestei ţări”.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat: Am venit la recepţie. M-a invitat ambasada, consacrată zilei Rusiei.  Ieri, am fost la recepţie organizată de ambasada Italiei, azi venim încoace”:

La eveniment au venit şi preoţi de la bisericile din cadul Mitropoliei Moldovei.

VITALIE ŞINCARI, cleric al Bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău: „-De ce aţi venit astăzi aici?  -Pentru că îmi place vremea bună, peştele şi să citesc poeziile lui Puşkin pe fundalul Zidului Berlinului”:

Totodată, pe teritoriul Ambasadei Rusiei la Chişinău au intrat mai multe maşini cu numere din regiunea transnistreană, dar şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice în Republica Moldova, vechi prieteni ai Rusiei - Belarus, Qatar şi Kazahstan. Nimeni, însă, nu a coborât decât după ce s-au închis porţile.

Mai târziu, în cadrul şedinţei Parlamentului, deputaţii au discutat despre absenţa unor colegi şi au condamnat participarea acestora la sărbătoarea unui stat agresor.

Ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat de peste 20 de ori la Ministerul de Externe, după ce mai multe rachete au traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova. 

Acesta a trebuit să dea explicaţii şi după o serie de declaraţii făcute de oficialii ruşi, dar şi imixtiunile Federaţiei Ruse în politica de la Chişinău.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter