Social

Servicii medicale mai bune în Penitenciarul nr.13 din Chişinău

Servicii medicale mai bune în Penitenciarul nr.13 din Chişinău

Un parteneriat între Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi Ministerul Justiţiei va aduce asistenţă medicală mai bună pentru femeile din Republica Moldova aflate în spatele gratiilor. Astăzi a fost inaugurat un cabinet ginecologic modern la secţia medicală din Penitenciarul nr. 13, Chişinău.

În Penitenciarul nr.13 din Chişinău sunt acum 40 de deţinute. Medicul de la cabinetul ginecologic al închisorii spune că în medie, 10 femei vin, zilnic, la consultaţii şi tratamente. Pentru că dotările lipseau, până acum, personalul medical era nevoit, deseori, se ceară ajutor din exterior.

VICTOR BORONCIUC, medic ginecolog: „A fost dotat cu un fotoliu ginecologic modern şi mobil, lampă de examinare, dulap de sterilizare, masă pentru instrumente, pat de examinare şi un dulap cu tot necesarul pentru consultaţii”.

„Înainte de a fi renovat cabinetul, condiţiile erau mult mai proaste. Acum, este mult mai plăcut să merg la medic chiar şi pentru a-mi verifica tensiunea. Înainte veneau la noi organizaţii pentru a ne face diferite teste şi investigaţii. Acum, va fi posibil să le facem aici. Eu mă aflu aici deja de un an şi trei luni. Au fost momente când am avut nevoie de cabinetul ginecologic. E binevenit şi gestul cu boxele de plimbare. Avem unde să ieşim la aer. Nu e cum era anterior”.

Totodată, în cadrul sectorului de deținere a femeilor din izolatorul de urmărire penală, au fost renovate și amenajate două curți pentru plimbare, dotarte cu echipamente sportive.

VERONICA MIHAILOV MORARU, ministrul Justiției: „Penitenciarele sunt dotate cu strictul necesar în vederea asigurării asistenţei medicale de urgenţă. Urmare a vizitelor în mai multe penitenciare am observat că tot datorită partenerilor de dezvoltare sunt asigurate cu echipamente neceasare”.

NIGINA ABASZADA, reprezentanta rezidentă, UNFPA Moldova: „Obiectivul donaţiei noastre pentru sistemul medical din penitenciare este de a le asigura femeilor de aici servicii medicale de calitate, în special în domeniul reproductiv”.

ANATOLIE FALCA, director, Administraţia Naţională a Penitenciarelor: „Noi avem acum dotarea unităţilor medicale din toate penitenciarele. Am acreditat 14 servicii medicale din 17 pe care le avem în sistemul penitenciar. Mai greu va fi acreditarea penitenciarului nr 16”.

Valoarea totală a donaţiei se ridică la 860 de mii de lei. Astfel de dotări vor ajunge şi la Penitenciarul nr. 16 Pruncul, care e o închisoare de tip spital.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter