Cultură

O inedită colaborare între Orchestra de Tineret a Germaniei şi Moldovan National Youth Orchestra a adus aseară, în centrul Chişinăului, mari opere clasice, dar şi compoziţii din repertoriul modern

O inedită colaborare între Orchestra de Tineret a Germaniei şi Moldovan National Youth Orchestra a adus aseară, în centrul Chişinăului, mari opere clasice, dar şi compoziţii din repertoriul modern

INTRO Melomanii basarabeni s-au bucurat aseară de o premieră culturală – o colaborare între Orchestra de Tineret a Germaniei şi Moldovan National Youth Orchestra. În Scuarul Catedralei din Chişinău cei 18 instrumentişti au interpretat mari opere clasice dar şi compoziţii din repertoriul modern.

Note de vioară, violoncel sau acordeon s-au renunit, aseară, în inima Chişinăului, într-o simbioză perfectă. Cele două orchestre, împreună cu acordeonistul Martynas Levickis și dirijorul Andriano Marian, au ajuns la inimile spectatorilor interpretând lucrări de Piazzolla sau Vivaldi dar şi alte opere celebre. "Am venit aici cu prietenele mele, pentru că suntem amatori înrăiţi de muzică clasică, ne face plăcere să fim la un astfel de eveniment, să fim aici în ţară şi să avem acces la cultură, la evenimente superbe gratuite pentru toţi. Este extraordinar." "Este o artă mereu vie. Nu e ceva care se uită repede. Şi este multă muncă în spate şi când vedem această muncă este o mare valoare. Impresionează acest lucru."

Această colaborare i-a apropiat şi mai mult de Europa pe muzicienii şi spectatorii din Republica Moldova, spune dirjorul Andriano Marian.

ANDRIANO MARIAN dirijor, Moldovan National Youth Orchestra: "Este un repertoriu de aer liber, lejer, cu muzică clasică, din diferite perioade, din perioada barocă; muzică clasică, dar şi modernă, cât şi argentiniană, de Astor Piazzolla. Nu o să exagerez să spun că este un eveniment istoric din punct de vedere cultural. Totuşi, avem acasă poate cea mai bună orchestră de tineret din lume, cu o tradiţie foarte mare."

Cele două orchestre au susţinut un concert şi la Bălţi. Muzicienii din Germania au fost impresionaţi de publicul numeros de acolo şi de emoţia pe care a transmis-o.

SÖNKE LENTZ director, Orchestra de Tineret a Germaniei: "Oamenii din această ţară sunt foarte frumoşi, de aceea suntem foarte bucuroşi să fim aici. La Bălţi am fost un pic surprins de faptul că atât de mulţi oameni au venit la concert. Oameni erau fericiţi, aplaudau. Am fost copleşiţi şi ne-am bucurat acolo."

JONATHAN GROSSMANN violoncelist: "Sunt entuziasmat. Nu m-am aşteptat să văd atât de mulţi oameni aici. Este un sentiment foarte frumos şi totul este într-o armonie perfectă."

Concertele susţinute în Republica Moldova fac parte dintr-un turneu extins al Orchestrei de Tineret din Germania. Muzicienii vor mai concerta pe scenele din Italia şi România. TVR MOLDOVA a fost partener media al acestui eveniment.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter