Social

La Chișinău au fost organizată o gală a speranţei și un dineu caritabil, găzduite de noul „Centru de Zi” înfiinţat de Hospices of Hope Moldova

La Chișinău au fost organizată o gală a speranţei și un dineu caritabil, găzduite de noul „Centru de Zi” înfiinţat de Hospices of Hope Moldova

La Chișinău au fost organizată aseară o gală a speranţei și un dineu caritabil, găzduite de noul Centru de Zi înfiinţat de Hospices of Hope Moldova, care oferă îngrijiri paliative gratuite celor care suferă de maladii grave. Oaspeţii evenimentului au făcut donaţii, menite să acopere cheltuielile centrului şi să menţină vie speranţa pacienților.

Centrul Speranţei Chişinău" creat de organizația britanică Hospices of Hope Moldova oferă deja îngrijiri paliative pacienţilor cu maladii grave.

VERONICA DRAGNEV-SACARA director executiv, Hospices of Hope Moldova: „Cel mai des este vorba de pacienţi care suferă de cancer, dar desigur suntem deschişi pentru toţi pacienţii. Aici oferim servicii de consultaţie a medicului, asistent medical, asistent social, consultanţa psihologului şi asistenţa fizeoterapeutului”.

Pacienţii beneficiază gratuit de îngrijiri iar cheltuielile sunt acoperite de Centrul Naţional pentru Asigurări în Medicină, dar şi din donaţii. Fonduri importante au fost colectate aseară şi la dineul ,,Gala Speranţei".

OLGA ŞCHIOPU director, spital: „Reprezint o instituţie care a lansat servicii de oncologie în anul 2020 şi ştim cât de mare este necesitatea în acest segment la noi în ţară şi ne bucurăm când apar aceste iniţiative”:

EXCELENŢA SA CRISTIAN-LEON ȚURCANU ambasadorul României în Republica Moldova: „E un proiect umanitar, e un proiect care se sprijină aproape în totalitate în baza unor donaţii venite de la oameni simpli, din mediul privat, de la oamenii de afaceri şi mă bucur foarte mult să fiu aici şi să sprijinim aşa cum putem şi noi acest proiect extrem, extrem de important”.

Invitata specială a galei a fost cântăreaţa Natalia Barbu.

În lume, doar 15% din pacienții ce au nevoie de îngrijiri paliative beneficiază de aceste servicii. În Republica Moldova, un centru special a fost deschis anul trecut şi la Orhei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter