Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, respinge informațiile apărute în spațiul public precum că vor fi introduse taxe suplimentare pentru comenzile online din afara Republicii Moldova. Potrivit lui Vodă, TVA-ul nu se aplică coletelor cu o valoare mai mică de 150 de euro și nicio modificare legislativă în acest sens nu este pe agenda Guvernului.
„În spațiul public circulă, în ultimele zile, speculații despre o presupusă intenție a Guvernului de a introduce taxe suplimentare pentru comenzile online din afara țării. Guvernul NU are pe agendă nicio modificare privind TVA-ul aplicat coletelor internaționale, inclusiv celor comandate de pe platforme precum Temu, Shein, AliExpress sau iHerb. Acest subiect nu figurează nici în planul de acțiuni al Guvernului”, a spus Daniel Vodă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al executivului, este vorba de o tentativă de „intoxicare și manipulare intenționată pe un subiect sensibil pentru oameni”. El recomandă cetățenilor să consulte sursele oficiale și să nu se lase manipulați de titluri panicarde sau campanii mascate în „știri economice”.
Datele statistice arată că, în Republica Moldova, comerțul online a crescut, anul trecut, cu 44% faţă de 2023. În 2024, au fost efectuate peste 12 milioane de livrări de la magazine online, dintre care 9,7 mil. sunt internaționale. Majoritatea coletelor au fost de pe platforme precum Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Shein, și MakeUp. Produsele de pe marketplace-urile chinezești sunt cu o treime mai ieftine decât cele vândute de comercianții locali pentru că nu plătesc taxe.
Anterior, în cadrul unei mese rotunde, Alexa Corina, șefă adjunctă a Direcției generale politici fiscale și vamale din cadrul Ministerului Finanțelor, a declarat că instituția monitorizează evoluția comerțului transfrontalier prin trimiteri poștale și analizează constant datele privind volumul acestora. Ea a mai declarat că se analizează să fie introduse instrumente adiționale pentru marketplace-urile internaționale.
„Se discută o majorare graduală a acestor plafoane. Deja plafonul a suferit o modificicare, a fost 200 euro, acum e 150 de euro și opțiunea ca această taxare să se facă de la zero euro. Indiferent de valoarea trimiterii poștale să se perceapă TVA”, a spus CORINA ALEXA, șefa adjunctă a Direcției politici fiscale și vamale din cadrul Ministerului Finanțelor:
Citește și: Cumpărăturile online sub 150 de euro ar putea fi taxate
„Corina Alexa a vorbit despre o analiză tehnică în curs, nu despre o decizie asumată sau aprobată de Guvern. Nu există nicio inițiativă oficială privind modificarea pragului de 150 de euro pentru coletele din afara țării. Ministerul Finanțelor, ca orice instituție responsabilă, evaluează scenarii pe baza practicilor europene, dar asta nu înseamnă că ele devin automat politici publice. Poziția Executivului rămâne clară: TVA-ul nu se aplică coletelor menționate prin știri, iar orice eventuală modificare de politică va urma un proces public de consultare, nu va apărea pe nepusă masă”, a explicat Daniel Vodă.
În prezent, legislația națională prevede că produsele comandate din afara țării cu o valoare sub 150 de euro sunt scutite de plata TVA și a altor taxe vamale.