Extern

Rusia îi cere Ucrainei să promită că nu va încerca să-și recupereze teritoriile. Condiția Moscovei pentru o zonă de securitate la Zaporojie

post-img
Centrala nucleară de la Zaporojie
Sursa foto: realitatea.md

Compania rusă de stat pentru energie atomică, Rosatom, sprijină ideea instituirii unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei, aşa cum a propus Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), dar numai în condiţiile stabilite de Rusia, scrie DIGI 24.

"Noi credem că avem nevoie de ea (zona de securitate n.r.). Parametrii ei sunt clari şi am avut o discuţie cu şeful AIEA, Rafael Grossi, în acest sens", a declarat Aleksei Lihaciov, şeful Rosatom, la o zi după consultările cu şeful AIEA la Istanbul. Lihaciov şi-a expus propunerile cu privire la modul în care ar funcţiona această zonă de securitate, care prevăd, între altele, ca Ucrainei să nu i se mai permită să încerce să o recupereze ori să tragă asupra zonei.

"În schimb, Rusia nu va avea amplasate arme ofensive sau trupe (pe teritoriul uzinei), ci doar mijloace de protecţie fizică şi monitorizare a centralei", a afirmat Lihaciov. El a adăugat că toate liniile electrice din jurul centralei nucleare au fost avariate.

Propunerea şefului AIEA, Rafael Grossi, a fost ca niciuna dintre părţi să nu tragă asupra centralei şi ca niciun fel de arme să nu fie amplasate acolo pentru a exclude un atac asupra ei, conform unor diplomaţi de la sediul organizaţiei din Viena.

Demilitarizarea din jurul centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ar fi un obiectiv greu de realizat şi, din acest motiv, nu se regăseşte în planul lui Grossi, conform acestora.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente care au loc cu regularitate în perimetrul centralei din Zaporojie, ocupată de trupele ruse din martie, şi pe care Rusia şi-a însuşit-o după anexarea acestei regiuni din sudul Ucrainei, împreună cu Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (estul Ucrainei).

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter