Republica Moldova este continuatoarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, și nu a Principatului Moldovei. Prin urmare, nu are absolut niciun temei să pretindă Bugeacul și nordul Bucovinei de la Ucraina – această declarație a fost făcută de istoricul și analistul politic Anatol Țăranu în contextul în care pro-rusul Igor Dodon i-a atribuit fără niciun temei Republicii Moldova drepturi asupra etnicilor români din componența Ucrainei.
„Din păcate, dl Dodon păcătuiește la capitolul istorie. Nici Bugeacul și nici Bucovina nu au fost parte a Republicii Moldova. Republica Moldova nu este continuatoarea Principatului Moldovei. Principatul Moldovei a format România (în urma unirii cu Principatul Munteniei– n.r.) în 1859”, a spus Anatol Țăranu în Emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR.
„România este continuatoarea statului moldovenesc (medieval – n.r.). Republica Moldova este nimic altceva decât continuatoare a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești creare de sovietici (în 1924 – n.r.) în scopuri expansioniste împotriva României și pentru acapararea Basarabiei. În cel mai bun caz, Republica Moldova este continuatoarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești creată (de sovietici – nr.) în (2 – n.r.) august 1940. Cum poți să pretinzi Bugeacul și Bucovina? Nu ai niciun temei, absolut”, a precizat Anatol Țăranu.
Fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a spus pe canalul său de Telegram că anumite „pământuri”, aflate în prezent în componența Ucrainei, „au aparținut în trecut Moldovei”. El a precizat că „nu le cere înapoi”, doar că Maia Sandu ar trebui să îi solicite președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, „să respecte drepturile naționale ale moldovenilor”.
„Moldoveni locuiesc acolo. Apropo, este foarte interesant de ce Maia Sandu, care este atât de prietenă cu Zelenski, nu îi cere să respecte drepturile cetățenilor moldoveni din Ucraina? Limba lor este suprimată, dar toți vorbesc moldovenește atât în sud, cât și în nord”, a spus Igor Dodon.
Politicianul a insistat că Maia Sandu ar trebui să urmeze acțiunile premierului Ungariei, Victor Orban, un aliat al lui Vladimir Putin, care a blocat negocierile cu Ucraina privind integrarea europeană până la adoptarea de către Kiev a unei legi privind respectarea drepturilor maghiarilor pe teritoriul Ucrainei.
„De ce nu pune Sandu și o condiție pentru a se asigura că drepturile cetățenilor noștri sunt respectate acolo? Vom ridica această problemă, deoarece corespunde intereselor noastre naționale”, a spus pro-rusul Dodon.
În realitate, Igor Dodon nu face altceva decât să propage moldovenismul sovietic conform căruia moldovenii ar fi o etnie separată, complet diferită de români. În timpul mandatului său de președinte al Republicii Moldova (2016-2020), Dodon a organizat manifestări de colportare a moldovenismului în nordul Bucovinei.
URSS a indicat în acte că locuitorii nordului Bucovinei sunt români, iar pe cei din regiunea Odesa i-a trecut drept moldoveni în condițiile în care românii alcătuiesc cea de-a treia cea mai importantă comunitate etnică de pe teritoriul Ucrainei, după ucraineni și ruși. După dispariția URSS, autoritățile de la Kiev au preferat să perpetueze această segregare, motivând moldovenismul propagat de Chișinău.
Potrivit ultimului recensământ efectuat în Ucraina în 2001, moldovenii sunt a patra comunitate etnică, după ucraineni, ruși și belaruși, respectiv 258.600 de persoane. Același recensământ arată că în Ucraina locuiesc 151.000 de români. Împreună cele două comunități alcătuiau în 2001 peste 400.000 de locuitori ai statului ucrainean.
În decembrie 2024, Guvernul de la Kiev a solicitat ca sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română” și să fie introdusă în Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, limbi protejate pe teritoriul Ucrainei.