Politic

LIVE. UPDATE. Maia Sandu: Suntem o țară vulnerabilă care va avea mai multă siguranță în familia UE

post-img
LIVE. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova
Sursa foto: simbol/TVR Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susține un briefing de presă ca urmare a deciziei Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană.

UPDATE. Acest eveniment nu schimbă peste noapte lucrurile în R. Moldova. (...) Statutul de țară candidat ne oferă o direcție clară de dezvotare și sprijin și speranță. Suntem o țară mică, vulnerabilă, care va avea mai multă siguranță în familia Uniunii Europene. Aceasta este mai întâi reușita voastră, a cetățenilor” a declarat Maia Sandu. 

Precizăm că, Consiliul European a acordat joi, 23 iunie, Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE.

Amintim că pe 3 martie curent, preşedintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţa şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim paşnic în democraţie", a afirmat atunci Maia Sandu.

Pe 17 iunie, Comisia Europeană, la solicitarea Consiliului, și-a prezentat avizele cu privire la cererea de aderare la UE depusă de R. Moldova, Ucraina și Georgia. În opinia formulată și transmisă Consiliului, Comisia Europeană a menționat că R. Moldova este un stat european angajat să respecte și să promoveze valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană. 

Prin urmare, Comisia a recomandat Consiliului să acorde R. Moldova perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Joi, înainte ca liderii europeni să formalizeze statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut adoptarea acestei decizii.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter