Justiție

Vladimir Andronachi, reținut la intrarea în R. Moldova. Ex-aliatul oligarhului fugar Vladimir Plagotniuc, era dat în urmărire internațională

Vladimir Andronache, arestat
Sursa video: TVR MOLDOVA

Fostul deputat Vladimir Andronachi a fost reținut de poliţie, în această dimineaţă, la intrarea în Republica Moldova, la punctul de trecere a frontierei "Criva- Mămăliga". Aliat al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, Andronachi era dat în urmărire internațională. El a fost prins și expulzat din Ucraina după ce a fost declarat indezirabil, pe teritoriul acestei ţări.

Reprezentanţii Procuraturii Anticorupţie au confirmat că Vladimir Andronachi a fost expulzat din Ucraina după ce a fost declarat persoană indezirabilă.

VERONICA DRAGALIN, şef, Procuratura Anticorupţie: „Încă nu avem toate detaliile oficiale, dar înţelegem că decizia de a-l expuza din ţară s-a bazat pe doi factori. În primul rând este cunoscut faptul că Vladimir Andronachi este asociat cu Vladimir Plahotniuc, care de săptămâna trecută se află pe lista sancţiunilor Statelor Unite. În al doilea rând, având în vederea starea de război, Ucraina are o anumită politică faţă de persoanele cu cetăţenie străină care intră în ţara lor.”

Pentru că pe numele lui Andronache este emis un mandat de arest, pronunţat în lipsa lui, fostul deputat va fi dus în arest preventiv pentru 30 de zile.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, procuror, responsabil pe dosarul ,,frauda bancară": „În scurt timp vom informa societatea despre care sunt paşii care vor urma în acheta în privinţa dlui. Dlui se bucură de prezumţia de nevinovăţie, care poate fi răsturnată doar în cadrul unui proces echitabil. Iar PA va garanta că toate procedurile sunt respectate şi urmate conform buchiei legii.”

Avocatul lui Vladimir Andronachi nu a răspuns la telefon pentru a oferi detalii. Andronachi figurează în mai multe dosare penale, inclusiv în cazurile denumite generic ,,frauda bancară" şi ,,Metalferos". Fostul deputat a ieşit din Repulica Moldova în iulie 2021. 

În septembrie 2021, procurorii au obţinut un mandat de arest pentru 30 de zile, iar în iulie 2022, Andronachi a fost dat în căutare internaţională de către Interpol. El este învinuit de escrocherie, spălare de bani, precum şi de crearea şi conducerea unei organizaţii criminale.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter