O persoană deţinută ilegal în regiunea separatistă transnistreană a fost eliberată. Informaţia a fost confirmată, în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, de vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian. El a mai spus că unul dintre posturile ilegale de control de la Tighina ar fi fost deja desfiinţat. Acestea sunt primele acţiuni ale Tiraspolului în urma condiţiilor puse de Chişinău în schimbul ajutorului pentru înlăturarea crizei energetice din regiune. Oficialul a mai precizat că banii pe care Rusia îi oferă regiunii separatiste pentru plata gazelor nu sunt sub formă de credit, ci de grant.
După aproape doi ani de detenție nelegitimă, Anton Malîșev a fost eliberat din custodia aşa-ziselor autorităţi separatiste. Bărbatul a fost răpit în februarie 2023 şi supus unui proces ilegal. În perioada detenției, a avut probleme grave de sănătate şi nu a beneficiat de asistență medicală adecvată.
OLEG SEREBRIAN viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Ştim că a fost eliberat domnul Malîşev care a fost preluat de organele noastre de anchetă. Când a fost eliberat? Ieri. Acele blocuri au fost scoase, deci fără ca să fi fost anunţaţi anumite lucruri se întâmplă, dar o înştiinţare oficială din partea Tiraspolului nu avem. Înţeleg că sunt deja anumite mişcări la Bender. Am fost infomaţi că la Bender s-a produs o înlăturare a unui astfel de post, dar este prea puţin deocamdată.”
Malîșev este primul deţinut politic eliberat după ce Chişinăul a înaintat Tiraspolului condiţiile în schimbul pachetului de sprijin pentru depăşirea crizei energetice din regiune. Între timp, juriştii Asociaţiei Promo-LEX cer eliberarea şi altor persoane aflate în detenţie ilegală în regiunea separatistă.
VADIM VIERU, director de program, Asociaţia Promo-LEX: „Lista neformală care circulă pe interent cu deţinuţii politici, pe majoritatea îi reprezentăm. Noi am scos în vizor şi am alertat autorităţile despre cazurile lor şi instităm să fie eliberaţi. Sunt persoane în vârstă care au peste 70 de ani, care se află în detenţie pentru simplu fapt că şi-au exprimat opinia critică în raport cu administraţia de la Tiraspol. Sunt persoane care de exemplu nu demult au rămas fără un rinichi în urma unui dosar profund politic.”
Pe de altă parte, Alexandru Slusari, membru al Consiliului de administrare al societăţii Energocom, a criticat Guvernul pentru că în hotărârea emisă de Comisia Situaţii Excepţionale nu s-ar regăsi condiţiile puse Tiraspolului şi nici detalii privind compania care va livra gaze către regiunea separatista după 13 februarie. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare afirmă, însă, că pretinşii lideri de la Tiraspol au primit oficial cererile Chişinăului.
OLEG SEREBRIAN viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Condiţionalităţile sunt expediate pe linia negociatorilor. Sunt expuse în cadrul discuţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol. Notificarea în acest sens a fost făcută de partea noastră, Oficiul negociatorului şef de la Chişinău cu informarea respectivă a Tiraspolului. Nu este un împrumut, este un grant oferit de Federaţia Rusă pentru achiziţia acestui gaz. Legat de toate spectele tehnice sunt discutate la nivelul companiilor care operează, inclusiv Moldovagaz din partea R. Moldova”.
Tiraspolul a refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru depăşirea crizei energetice. De aceea, CSE a decis că "Moldovagaz" va cumpăra gaze naturale și le va livra către "Tiraspoltransgaz". Gazul va fi adus la frontiera Republica Moldova de către o companie din Ungaria. În schimb, Tiraspolul va trebui să elibereze deținuții politici, să asigure funcţionarea şcolilor cu pedare în limba română, să asigure difuzarea televiziunii publice în regiune şi să elimine posturile ilegale de control instalate în 2022.