Europa azi

Europa Azi. Uniunea Europeană pregăteşte un nou pachet de finanțare pentru Ucraina

Europa Azi.

Uniunea Europeană pregăteşte un nou pachet de finanțare pentru Ucraina şi anunţă că face tot ce poate pentru a sprijini eforturile acestei ţări de a-și menține integritatea teritorială. Între timp, ţările blocului comunitar au impus sancţiuni împotriva fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici pentru acţiunile sale îndreptate împotriva securităţii ţării sale. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

U.E. CONTINUĂ SĂ FINANŢEZE UCRAINA

Uniunea  Europeană pregăteşte un nou pachet de finanțare pentru Ucraina.  Potrivit unei surse guvernamentale germane citate de agenţia Reuters, e  vorba de un ajutor financiar de 8 miliarde de euro care care va fi  acordat în septembrie pentru a ajuta autorităţile de la Kiev să-şi  acopere nevoile urgente de lichidități. O parte a pachetului vor fi  granturi nerambursabile, iar alta va consta în împrumuturi. Ajutorul  financiar e menit să susțină bugetul guvernului ucrainean, în timp ce  sprijinul militar, umanitar și pentru reconstrucție ar urma să fie  finanțat din alte surse. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a  declarat de mai multe ori că deficitul bugetului ţării se ridică la 5  miliarde de dolari pe lună.

MESAJUL U.E. PENTRU ŢĂRILE DIN SUD-ESTUL ASIEI

Uniunea  Europeană face tot ce poate pentru a sprijini eforturile Ucrainei de  a-și menține integritatea teritorială și condamnă actele de violență ale  forțelor rusești exercitate asupra populației civile. E mesajul  transmis azi de șeful diplomației europene, Josep Borrell, la reuniunea  miniștrilor de externe din Asociația Națiunilor din sud-estul Asiei care  se desfăşoară în Cambodgia. Cu o zi mai devreme, Borrell a subliniat că  UE continuă să coopereze strând cu SUA pentru a respinge agresiunea  Rusiei împotriva Ucrainei. La reuniunea de azi, şeful diplomaţiei  europene a amintit de importanţa actului bilateral semnat în urmă cu doi  ani de UE şi Asociația Națiunilor din sud-estul Asiei prin care cele  două părţi au convenit să devină parteneri strategici. În decembrie  liderii din sud-estul Asiei şi cei ai Uniunii Europene vor marca la  Bruxelles 45 de ani de relații bilaterale.

YANUKOVICH, SANCŢIONAT DE U.E.

Ţările  membre ale Uniunii Europene au impus sancţiuni împotriva fostului  preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici pentru acţiunile sale  îndreptate împotriva securităţii Ucrainei. Consiliul European a notează  într-un comunicat că Ianukovici a fost adăugat pe o listă a sancţiunilor  europene aplicată ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a  Rusiei împotriva Ucrainei. Viktor Ianukovici a fost ale preşedinte al  Ucrainei în 2010. Cu 4 ani mai târziu a fost răsturnat de la putere  printr-o revoltă populară după ce a refuzat să semneze precum a promis,  Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Rusia a reacţionat prin  anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi prin ocuparea unei părţi a  regiunii Donbas.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter