România la zi

Circular Catalysts - reziliență și dezvoltare durabilă locală prin design și meșteșug

post-img
Circular Catalysts

British Council România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, lansează Circular Catalysts, un program menit să genereze noi colaborări între designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie și să faciliteze conversații fertile în jurul practicilor și proceselor de producție sustenabile.

floare carpet

Plecând de la ideea că relația pragmatică între oameni și resursele naturale din ruralul românesc poate fi un fond fertil pentru reziliență și dezvoltare durabilă locală, cinci designeri și artiști din Marea Britanie au fost invitați să colaboreze cu organizații care activează în România rurală pentru a explora intersecțiile dintre rural și urban, precum și rolul și migrația materialelor și a meșteșugurilor locale în sustenabilitatea socială, economică și de mediu.

„În contextul urgenței climatice, progresul și tradiția au un potențial uriaș de a lucra împreună pentru un viitor mai responsabil. Circular Catalysts, parte din răspunsul British Council la crize globale, analizează potențialul meșteșugurilor și al designului circular de a ne învăța lecții valoroase despre practicile durabile și bunăstarea comunității.”, spune Cristiana Tăutu, coordonator al programului British Council.

Circular Catalysts își propune să ofere astfel modele de bună practică, atât locale, cât și din Marea Britanie, și să dezvolte o rețea europeană de oameni și inițiative care împărtășesc un set de valori aliniat la principiile economiei circulare. Rezidențele interdisciplinare au loc în perioada martie-aprilie, iar programul se va desfășura de-a lungul anului 2023, cu activități complementare, adresate atât profesioniștilor, cât și publicului larg.

Rezultatele rezidențelor Circular Catalysts vor fi integrate într-o expoziție documentară bazată pe cunoștințele și temele generate, care va prezenta fotografii, texte și obiecte reprezentative pentru puterea designului interdisciplinar și a dialogului. Expoziția va fi lansată în cadrul Romanian Design Week 2023 (12-28 mai) și va fi itinerată în Timișoara (Capitala Culturală Europeană) și în Marea Britanie (în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra).

Pe parcursul expoziției din cadrul Romanian Design Week 2023 vor avea loc activități de implicare a comunității (ateliere, podcast-uri, discuții) cu scopul de a genera conversații în jurul sistemelor de cunoștințe tradiționale și practicilor comunitare cu rol de creare și dezvoltare durabilă.

floare carpet

Pentru a cimenta și dezvolta relațiile create în jurul rezidențelor, cât și pentru a oferi profesioniștilor români o înțelegere mai bună asupra sectorului britanic, o delegație românească va fi prezentă la Londra, în timpul London Design Festival.

Circular Catalysts este parte din Circular Cultures, un program regional multidisciplinar al British Council care are ca scop promovarea dialogului în jurul designului circular, explorând subiecte precum schimbările climatice, deșeurile de materiale și culturile de creație. În România, "Circular Catalysts" explorează interconectarea și izolarea sistemelor rurale, urbane și sociale în context local și global. Programul activează diferite tipologii de actori, esențiali pentru dezvoltarea proceselor de placemaking, într-un mod sustenabil: comunitatea, meșteșugarul, satul, pădurea, designerul, căminul, orașul, râul, piața.

British Council susține pacea și prosperitatea prin construirea de legături, înțelegere și încredere între oamenii din Marea Britanie și țările din întreaga lume. Prezent în România din 1938, sprijină artiștii, liderii culturali, studenții, tinerii lideri, profesori și instituții guvernamentale și non-guvernamentale prin proiecte din domeniile artă, educație și societate.

Institutul Cultural Român susține acest proiect pentru a sprijini un schimb mutual de cunoștințe și a crește capacitatea actorilor creativi din România, precum și pentru a facilita accesul profesioniștilor români la rețele internaționale.

Romanian Design Week cel mai mare eveniment interdisciplinar din România – un festival de 10 zile care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică, propune pentru ediția 2023 tema CONNECTIONS, din încercarea de a genera spații de dialog și procese de cross-contaminare creativă și din dorința de a încuraja proiectele interdisciplinare și colaborative.

Parteneri: The Institute, Tradiții Creative

Partener media: Scena9

Documentare fotografică: Ioana Cîrlig

Design de sunet: Cosmin Postolache

Design grafic: Studio Fluid

Curator program local: Cristiana Tăutu

Asistent curator & comunicare: Catinca Mănăilă

Pentru mai multe informații: https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/circular-catalysts Contact: Cristiana.Tautu@britishcouncil.ro

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor