Social

Un copil de doar doi ani a ajuns la spital infectat cu salmonella și alți virusi periculoși, după ce s-a bălăcit în fântâna arteziană de la intrarea în Parcul "Valea Trandafirilor"

video

Un copil de doar doi ani a ajuns la spital infectat cu salmonella și alti virusi periculosi după ce s-a bălăcit în fântâna arteziană de la intrarea în Parcul "Valea Trandafirilor". Mama copilului a făcut public cazul, pe Internet. Inspectorii Centrului de Sănătate Publică s-au autosesizat și analizează calitatea apei.

Mariana Golovca și-a dus copilul la spital după ce, în urma cu câteva zile, tot ea la lăsat să se joace în fântâna arteziană de la intrarea în Parcul "Valea Trandafirilor".

MARIANA GOLOVCA, mama victimei: „Luni am văzut că se simte mult mai rău şi deja peste câteva zile după analize mi s-a spus că e salmonelă, rota virus şi vibrion holeric. Presupune că e de la havuz. Acolo este zona iazului şi 100% că acolo sunt toate bacteriile de pe faţa pământului. Mă gândeam că totuşi e îngrijit. I-am şters mânuţele dar nu a anutat oricum.”

Femeia isi recunoaste vina si a transmis un mesaj pe Internet.

MARIANA GOLOVCA, mama victimei: „Am scris postarea ca alte mămici să fie atente, să nu facă greşeala mea. Eu am făcut deja ce am făcut. Deja poate alţii o să fie mai atenţi. Poate şi autorităţile o să ia măsuri, nu ştiu.”

Numărul pacienţilor cu bolile diareice creşte cu până la 20% în perioada caldă a anului.

TATIANA MIRONOV, medic infecţionist: „La momentul actual în secţie avem 33 de copii cu boală diareică acută. Aşa cum este carcteristic sezonului cald, numărul cazurilor este în creştere. Săptămâna trecut au fost mai puţini doar din cauza că a plouat. Acolo în apă se joacă mai mulţi copii. Este suficient unul să fie purtător sau bolnav de un enterovirus ca să-i molipsească pe cei din jur.”

Fântânile arteziene sunt puncte de atracție pentru unii dar scăldatul sau folosirea apei este interzisa. Autoritățile pun la îndoială că apa din ele ar fi un focar de infecţie dar specialistii Centrului de Sănătate Publică au prelevat probe.

VLADIMIR BOLOCAN, șef adjunct, Direcției Asistență Medicală și Socială: „Acolo s-a discutat  despre mai multe şi despre holeră şi depsre salmonelă, de un întreg almagan de boli, inclusiv holera care se transmite prin apă murdară şi repet apa din havuzuri nu este apă din bazine acvatice, ea vine din sistemul centralizat de alimentare cu apă şi este aceiaşi apă care cvurge la robinet.”

Ancheta epidemiologică va fi gata mâine.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter