Actualitate

DOC: Concluziile Consiliului European din 23 iunie 2022

post-img
R. Moldova - UE
Sursa foto: imagine simbol

„Consiliul European recunoaște perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei. Viitorul acestor state și al cetățenilor lor se află în cadrul Uniunii Europene. Consiliul European a decis să acorde statutul de stat candidat Ucrainei și Republicii Moldova”, se arată în concluziile adoptate de Consiliului European la 23 iunie.

Totodată, liderii UE invită Comisia Europeană să raporteze Consiliului cu privire la îndeplinirea condițiilor specificate în avizele Comisiei cu privire la cererile de aderare respective, ca parte a pachetului său obișnuit de extindere.

„Consiliul va decide cu privire la măsurile ulterioare după ce toate aceste condiții vor fi îndeplinite pe deplin”, se mai arată în document.

Amintim că pe 3 martie curent, preşedintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţa şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim paşnic în democraţie", a afirmat atunci Maia Sandu.

Pe 17 iunie, Comisia Europeană, la solicitarea Consiliului, și-a prezentat avizele cu privire la cererea de aderare la UE depusă de R. Moldova, Ucraina și Georgia. În opinia formulată și transmisă Consiliului, Comisia Europeană a menționat că R. Moldova este un stat european angajat să respecte și să promoveze valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană. Prin urmare, Comisia a recomandat Consiliului să acorde R. Moldova perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene.

Joi, înainte ca liderii europeni să formalizeze statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut adoptarea acestei decizii.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter