Bătrânii spun că un beci e bun dacă în el e răcoare vara și cald iarna, iar când intri, apleci capul nu din cauză că nu e înalt, ci din respect pentru tradiții. Beciul familiei Hanganu, din Lalova, Rezina este foarte renumit. E amenajat în stil tradițional, iar pe lângă vinul roșu și cel alb, la loc de cinste e și o colecție impresionantă de țuică din fructe.
Sergiu Hanganu, din satul Lalova, e vestit pentru băuturile pe care le produce. Se mândrește cu o colecție certificată de licori din diferite fructe: pere, mere, gutui, măceș, caise și plante de pădure. Chiar și noile tehnologii îl ajută în preparea băuturilor tari.
Vrea să mențină tradiția pe care a deprins-o de la gospodarii din sat, dar și din proprie experiență. În beciul său păstrează peste 100 de exemplare de distilate și macerate.
Nea Sergiu primește turiștii și în beci. Totul a pornit acum 20 de ani, când s-au gândit să dezvolte o afacere de familie.
Țuica poate fi păstrată și în butoaie de stejar. Băutura e distilată, de obicei, o dată sau de două ori, pentru a obține diferite tării.
Proprietarul pensiunii spune că băuturile făcute de el sunt Și pentru buna dispoziție, dar și pentru leac.
Reporter: Ion Railean
Imagine: Dorin Spătaru