Social

Ploaia, grindina şi vântul puternic au făcut prăpăd noaptea trecută în mai multe raioane din nordul şi centrul Republicii Moldova

Ploaia, grindina şi vântul puternic au făcut prăpăd noaptea trecută în mai multe raioane din nordul şi centrul Republicii Moldova

Ploaia, grindina şi vântul puternic au făcut prăpăd noaptea trecută în mai multe raioane din nordul şi centrul Republicii Moldova. Peste 100 de copaci şi cabluri electrice au fost doborâte şi multe clădiri au rămas fără acoperiş. Aproape 200 de salvatori au intervenit pentru a debloca străzile și drumurile naţionale. Sute de localități au rămas în beznă. Problema a fost însă remediată pe parcusul zilei.

„Satul Buzdugeni, raionul Edineţ. Peste noapte am rămas fără nimic.”

Ploaia şi vântul au făcut prăpăd în mai multe raioane din nordul Republicii Moldova. La Edineţ, zeci de copaci au fost puşi la pământ. Alţii au căzut peste automobile. Circulaţia rutieră a fost blocată parțial, iar zeci de salvatori au intervenit, în toiul nopţii, pentru a curăța drumurile de pomii doborâţi. Vijelia a smuls și acoperişurile unor clădiri.

Mai multe drumuri din comuna Bleşteni, raionul Edineţ, au fost blocate de copacii seceraţi de vânt. Zeci de case au rămas fără acoperişuri. Cu ochii în lacrimi, Elena Pocrovschi spune că a rămas pe drumuri, iar munca - dusă de vânt.

ELENA POCROVSCHI, locuitoare a satului Bleşteni: „Casa are un an de când e acoperită şi totul, totul este distrus. În casă totul a pătruns. Cantitatea de apă a fost mare. Noi aseară cu fata nu aveam unde să dormim. paturile erau pline cu apă. Mobila cu apă. Podeaua este umflată. Pereţii uzi. E o grozăvie.”

În aceiaşi situaţie se află şi Parascovia Florea.

PARASCOVIA FLOREA, locuitoare a satului Bleşteni: „Iată am 82 de ani, dar eu încă n-am văzut aşa ceva. Iată casa mi-a descoperit-o. În casă totul este ud. Totul e distrus în grădină.”

LIVIU BELTEI, primarul comunei Bleşteni: „Toate satele au drumurile blocate. Tăiem copacii. Piloni pe jos, iar de fire electrice nici nu mai vorbim.”

Furtuna a doborât în jur de 20 de copaci şi în satul Glinjeni din raionul Făleşti. Zeci de agenţi economici îşi numără pagubele pe câmpurile pustiite. Serghei Turtureanu a rămas fără acoperişul întreprinderii, unde păstra zeci de tone de grâu.

SERGHEI TURTUREANU, agent economic: „Grâul, iată îl vedeţi. Şi în cealaltă parte tot grâu. A distrus. Vreo 30-40 de mii de lei trebuie pentru reparaţie. Eu nu demult am pus acoperişul.”

Întreaga localitate a rămas şi fără curent electric.

„A fost vânt mare. A smuls acoperişuri şi copaci mulţi. Era straşnic. Vânt mare.”

„Straşnic. A venit deodată o furtună mare. Aici un pom rupt, la mine în ogradă pom rupt. Mai la vale s-a descoperit o bucată de depozit. Furtuna a fost mare.”

NICOLAE FRECĂUŢEANU, reprezentantul Întreprinderii RED Nord: „Un acoperiş a fost luat de vânt şi a căzut peste liniile de 10 kilovolţi. Consecinţele care sunt? S-au rupt firile la trei piloni. Au sărit izolatoarele de pe consoane îndoiate.”

VIOREL ZARIJA, primarul localităţii Glinjeni: „Noi am format comisia situaţii excepţionale cu membrii comisiei locale. O să ne adresăm şi la consiliul raional. Bugetul nostru este limitat şi o să cerem ajutor de la consiliul raional.”

Furtuna violentă nu a ocolit nici oraşul Drochia.

„M-am ridicat în pod şi am văzut stele şi cum fulgera, ploua. Ce puteam să facem noaptea? Era vreo ora 23:00. Foarte greu. Au transmis ploi, iar dacă mai plouă din nou, poate să cadă şi podul.”

PAVEL RUSU, secretarul consiliului local Drochia: „Foarte mulţi copaci au fost deterioraţi. Au fost doborâţi. Două brigăzi de specialişti lucrează, îi taie şi îi transportă la depozit. La moment avem aproape 20 de cereri. Noi acumulăm cererile astăzi, iar mâine ne vom deplasa la faţa locului ca să vedem dacă situaţia e aşa.”

Şi-au numărat pagubele şi localnicii din municipiul Soroca.

„A fost o bubuitură şi brusc s-a pornit o furtună. S-a început dezastrul. Un dezastru că nu reuşeam să închidem geamurile.”

„S-a auzit un vânt puternic. În 50 de ani de când trăiesc nu am văzut aşa ceva. S-au auzit bubuituri. Cei drept, eu n-am văzut. Dimineaţa m-am trezit şi am văzut.”

EUGEN DOGA, reprezentant IGSU: „Mai multe instituţii, printre care şi Liceul Visova au fost deteriorate 15 foi de ardezie. Gimnaziul din satul Bădiceni - 20 de foi de ardezie. Gimnaziul din satul TătărăucaVeche - 5 foi de ardezie. La fel, salvatorii au fost solictaţi la mai multe intervenţii la defrişare de copaci.”

Până la această oră, salvatorii şi pompierii au avut peste 100 de intervenţii pentru lichidarea consecinţelor furtunii. Printre cele mai afectate raioane sunt  Edineț, Fălești, Râșcani, Bălți, Soroca, dar și municipiul Chişinău. Doar în nordul Republicii Moldova au intervenit peste 195 de salvatori cu 49 de autospeciale. În Chisinau au fost dobotâţi cel puţin 25 de arbori, iar într-o suburbie, bucăţi masive ale unui acoperiș au căzut peste cablurile electrice.

Din fericire, niciun om nu a fost rănit. Comisiile pentru Situații Excepționale teritoriale urmează să stabilească pagubele. Codul Galben de instabilitate atmosferică este valabil până la miezul nopţii.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter