Extern

Pe fondul masivelor proteste de stradă, Parlamentul Georgiei a adoptat în ultima lectură proiectul de lege "Cu privire la transparența influenței străine"

Pe fondul masivelor proteste de stradă, Parlamentul Georgiei a adoptat în ultima lectură proiectul de lege "Cu privire la transparența influenței străine"

Pe fondul masivelor proteste de stradă, Parlamentul Georgiei a adoptat în ultima lectură proiectul de lege "Cu privire la transparența influenței străine". Opoziţia pro-europeană şi partenerii occidentali ai Georgiei au criticat dur coalţia de guvernare de la Tbilisi pe care o acuză că încearcă să îngrădească dreptul la exprimare.

De aproape o lună de zile, mii de georgieni protestează în stradă faţă de iniţiativa legislativă înaintată de partidul de guvernământ Visul Georgian, care vrea să oblige instituţiile de presă şi organizaţiile non-guvernamentale finanţate din străinătate să se înregistreze ca agenţi străini. În pofida masivelor manifestaţii de stradă, coaliţia de guvernare a votat proiectul rând pe rând în toate cele trei lecturi. Azi, proiectul de lege a fost adoptat în ultima lectură cu 84 de voturi, 30 de parlamentari au votat împotrivă şi alţi 58 s-au abţinut. Procesului de vot a fost precedat de noi altercaţii între deputaţii opoziţiei şi cei de la guvernare, care s-au mai luat la bătaie la şedinţele anterioare la care s-a dezbătut acelaşi proiect de lege.

Potrivit controversatei legi georgiene, organizațiile neguvernamentale și instituțiile mass-media care primesc peste 20 la sută din finanţare de peste hotare vor fi obligate să se înregistreze ca organizații care promovează interesele unor puteri străine. Aceste instituţii vor trebui să completeze o declarație financiară anuală, altfel riscând amenzi de aproape 10 mii de dolari.

Partidul de guvernământ susţine că cetăţenii au dreptul să cunoască de unde provin banii instituţiilor care au influenţă asupra opiniei publice. Însă opoziţia acuză puterea că vrea să aplice aceeşi lege care a fost adoptată în 2012 în Rusia şi care a dus la suprimarea libertăţii de exprimare. Potrivit manifestanţilor, noua lege e o amenințare şi pentru cursul de integrare europeană a Georgiei, care a primit statutul de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană în urmă cu doar șase luni. Mii de oameni continuă să protesteze lângă clădirea parlamentului Georgiei. Asociaţii studențești sprijiniţi de profesori din zeci de universități publice și private au refuzat să meargă de ieri la ore cerând guvernării să renunţe la adoptarea legii.

„Când avem o astfel de lege, când avem un astfel de guvern, nu mai este timp pentru universitate sau facultate sau ceva de genul ăsta. Chiar și copiii care învață la școală, da, ei își demonstrează punctul de vedere pur şi simplu pentru a arăta că această țară nu este Rusia.”

„Cred că este o mare lipsă de respect faţă de studenți, faţă de fiecare persoană care stă aici. Și cred că nici nu le pasă de oamenii lor, de oamenii lor. Nu se gândesc decât la problemele lor personale.”

„Vrem să spunem că nu suntem de acord cu această lege, care e împotriva acestei lupte. Nu este bine pentru viitorul nostru european, care este visul nostru. Și asta este tot ce vrem să spunem în această privinţă. Sunt aici cu colegii mei de la universitate. Încheiem anul acesta și vrem să spunem că ne dorim acelaşi lucru pe care-l simte societatea: o cale europeană, și nu pro-rusă.
Legea "Cu privire la transparența influenței străine" adoptată azi în Georgia e criticată şi de Uniunea Europeană.”

CHARLES MICHEL, președintele Consiliului European: „Am primit un telefon în urmă cu câteva zile din partea prim-ministrului (n.r. Georgiei) și i-am spus că sunt dezamăgit și că sper din tot sufletul că Georgia va găsi o modalitate de a respecta principiile democratice a răspunde în acelaşi timp așteptărilor populației.”

Protestele de stradă din Georgia continuă, iar reprezentanţii mai multor instituţii de presă şi grupuri ale societăţii civile au anunţat că nu vor respecta legea care ar urma să-i oblige să se înregestreze ca agenţi străini,

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter