Politic

Republica Moldova este, constant, vizată de atacuri informatice, cele mai multe din partea unor hackeri ruşi

video

Republica Moldova este, constant, vizată de atacuri informatice, cele mai multe din partea unor hackeri ruşi. Reprezentanții Serviciului de răspuns la incidente cibernetice spun că resping, zilnic, circa 40 de astfel de atacuri. La un club de presă organizat de autorităţile în domeniu s-a discutat ce pot face autorităţile dar şi cetăţenii pentru mai multă siguranţă în mediul online.

Accesul la informaţie în contextul atacurilor cibernetice şi tendințele actuale în amenințările cibernetice au fost principalele subiecte discutate la clubul de presă intitulat "Guvernarea deschisă și securitatea informațională–noțiuni compatibile?"

CRISTINA JOVMIR şef, Serviciul de răspuns la incidente cibernetice, STISC: „Este vorba de atacuri constante asupra infrastructurii guvernamentale, iar începând cu luna martie a acestui an s-au intensificat. Vorbim de o agravare a vectorului de atac de tip indisponibilizare de servicii cunoscute ca DDoS atacuri. Şi se înregistrează un trend de 30-40 de sesiuni zilnice minime care supraîncarcă toate sistemele importante de stat în încercarea de a pătrunde şi penetra infrastructura guvernamentală.”

În acest context, autoritățile au vorbit despre strategiile de gestionare a incidentelor cibernetice în cadrul instituțiilor guvernamentale, despre prevederile legii privind deschiderea datelor, dar și despre protejarea Guvernării Deschise de ameninţările cibernetice.

CĂTĂLINA PLINSCHII secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Cu siguranţă, putem spune că foarte multe dintre atacurile cu care se confruntă Republica Moldova vin anume din Federația Rusă. Ne aflăm într-o perioadă importantă, în contextul alegerilor care urmează şi ne așteptăm la o intensificare a acestor atacuri.”

ANDREI PRISACAR director AGE: „Permanent trebuie introduse elemente noi deoarece natura atacurilor se schimbă în timp destul de rapid şi atunci noi trebuie să întreprindem şi să acționăm diferit de cum am acționat în perioada precedentă. De aceea, permanent se introduc elemente noi de regândire a modului de protecție a infrastructurii critice a statului.”

Evenimentul de astăzi a avut loc în contextul Săptămânii Guvernării Deschise, marcată anual la nivel mondial pentru conștientizarea importanței utilizării în siguranță a datelor deschise și a serviciilor publice digitale. Clubul de presă a fost organizat de Agenția de Guvernare Electronică, în parteneriat cu programul USAID Reforme Instituționale și Structurale și Asociația Presei Independente.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter