Politic

Noul Guvern condus de premierul Dorin Recean a primit votul de învestitură în Parlamentul Republicii Moldova

Noul Guvern condus de premierul Dorin Recean a primit votul de învestitură în Parlamentul Republicii Moldova

Dorin Recean este noul premier al Republicii Moldova. Cabinetul de miniștri, condus de fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate și ministru al Afacerilor Interne, a trecut cu votul a 62 deputați, după trei ore de dezbateri în Parlamentul de la Chişinău. Şedinţa plenului, însă, nu a fost scutită de incidente. Guvernul Recean a fost votat în timp ce majoritatea parlamentară aplauda, iar opoziţia scanda.

Totul s-a întâmplat după ore întregi de dezbateri în plen. Deși au anunțat din start că nu-și vor da votul pentru Guvernul Recean, deputații opoziției l-au luat la întrebări pe viitorul premier.

DIANA CARAMAN deputat BCS: "Pentru că nu sunteți o persoană nouă în politica moldovenească, iar una din metodele dvs. de lucru "democratice" este să bateți oamenii cu capul de asfalt, de perete, vreau să știu cu cât își propune noul Guvern să extindă asfaltarea drumurilor."

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: "Eu de fiecare dată o să mă implic să opresc un abuz. Și da, atunci când fac lucru acesta sunt foarte dur si nu iert abuzurile. Nu permit lipsa de integritate. Da, fără să fii dur in așa situații nu e posibil."

Iar Marina Tauber a venit cu un teanc de facturi și i-a învinuit pe reprezentanţii puterii de creșterea tarifelor la căldură.

MARINA TAUBER deputat ȘOR: "Cetățenii mi-au transmis și ei vor sa stie dacă Guvernul dvs. va achita aceste facturi."

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: "Doamna Tauber, eu ce vreau să vă spun, jumătate din facturile astea Guvernul deja le achită. Tocmai discutam că dacă dvs. cu patronul nu furați 20 de miliarde de lei din această economie, nu era nevoie să faceți acest teatru aici."

De cealaltă parte, deputații PAS i-au adresat lui Recean întrebări pe marginea subiectelor din programul de guvernare.

ANDRIAN CHEPTONAR deputat PAS: "Va rog sa ne expuneți viziunea dvs. despre riscurile de securitate care planează asupra republicii Moldova, cât de informate și bine pregătite sunt organele noastre pentru a le face față?"

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: " În toamnă au fost foarte multe atacuri. Așteptarea noastră că intensitatea va creste si mai mult in perioada următoare, dar in același timp, avem si instituțiile pregătite să facă față acestor atacuri."

DAN PERCIUN deputat PAS: "Cum vedeți prioritizarea creșterii salariale in acest sector şi dacă credeți că trebuie o abordarea diferențiată în funcţie de anumite funcţii care le îndeplinesc în sectorul public."

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: "Eu foarte curând vreau sa revin la această tribună şi să solicit suportul dvs. şi să conving că trebuie sa creștem salariile diferențiat si gradual în sectorul public."

DOINA GHERMAN deputat PAS: "Măsurile care le veți transmite, cel puțin în acest an, pentru a lansa negocierile de aderare."

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: :Anul acesta noi avem de îndeplinit până foarte curând 9 condiții. Aceste sunt pentru noi, dar nu pentru ca noi să punem bifă şi cineva să ne spună bravo, aveţi nota 10."

Doar deputaţii PAS au votat pentru Cabinetul de miniștri condus de Dorin Recean. Pentru ca guvernul să treacă era nevoie de voturile a cel puţin 51 de parlamentari.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter