România la zi

România pregătește retragerea din băncile cu acţionariat rusesc

post-img
Premierul României, Nicolae Ciucă
Sursa foto: Calea Europeană

Guvernul urmează să aprobe un act normativ în baza căruia va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică, relatează Agerpres.

Proiectul  de lege supus aprobării este cel privind denunţarea Convenţiei privind  decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii  Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22  octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie  1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în  ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare  Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.

„Guvernul  României va transmite notificarea oficială de denunţare a Convenţiei  BICE şi de retragere din acţionariatul băncii. Retragerea din  acţionariatul BICE se va face în termen de cel puţin 6 luni de la  notificare, conform prevederilor art. IX din Convenţia BICE. Se va  urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul  asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi  similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a  intereselor statelor membre care se retrag”, se arată în expunerea de  motive a proiectului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter