România la zi

Celebra Divizie 101 aeropurtată a SUA a revenit în Europa pentru prima oară după 1944. O parte din militarii americani sunt în România

post-img
Militarii din Divizia 101 aeropurtată au făcut un exercițiu demonstrativ la baza Mihail Kogălniceanu
Sursa foto: adevărul.ro

Baza Mihail Koglniceanu din Constanța este scena unui eveniment istoric zilele acestea. Militarii americani din Divizia 101 aeropurtată - rămasă în istorie pentru contribuția la reușita debarcării din Normandia în 1944 - și-au prezentat drapelul de luptă în România. Este pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial când această divizie a armatei Statelor Unite revine în Europa, scrie digi24.ro.

„Echipele Diviziei 101 aeropurtată asalt aerian aparținând Brigăzii a 2-a echipa de luptă și comandamentele de nivel batalion își prezintă drapelele” - acest anunț a fost făcut la ceremonia care a avut loc vineri la baza de la Mihail Kogălniceanu.

Divizia 101 aeropurtată a armatei americane nu a mai venit în Europa de la debarcarea din Normandia, la 6 iunie 1944.

„România reprezintă pentru noi un aliat puternic al NATO, un partener puternic al Statelor Unite deja de câteva decenii de-acum. Ne-au susținut mult timp în locuri ca Irak sau Afganistan. Cât despre locul în care ne aflăm acum, ne apropie cel mai mult de luptele care se duc în Ucraina”, a subliniat Joseph McGee, comandantul Diviziei 101.

Dintre cei peste 20.000 de militari ai Diviziei 101, 4.700 sunt acum în Europa, iar 2.400 vor activa în baza de la Mihail Kogălniceanu. Cu prilejul sosirii lor au făcut și un exercițiu demonstrativ.

Soldații din această divizie sunt antrenați pentru cele mai dificile situații de război, iar o atenție specială este acordată salvării răniților de pe câmpul de luptă. Alături de soldații americani, la exercițiu au participat și militari romani.

„Noi am avut misiunea de a securiza un perimetru al unui raion care a fost ocupat de către parteneri în urma unui desant aerian. Coordonarea dintre trupele noastre și cele americane a fost foarte bună, ceea ce a dus la îndeplinirea cu succes a misiunii”, explică un sergent din armata română.

„Îmi place cultura de aici, e frumos, oamenii sunt foarte prietenoși. Am fost bine primiți oriunde ne-am dus, ne-am simțit bine și în mod sigur m-aș bucura să mă întorc aici”, spune David Wilson, militar din Divizia 101 Aeropurtată. La ceremonia de la Mihail Kogălniceanu a participat și premierul Nicolae Ciucă.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter