Actualitate

Uzina metalurgică din Râbnița a rămas fără autorizație

Autorizație pentru Uzina de la Râbnița
Sursa video: TVR MOLDOVA

Uzina Metalurgică din Râbnița nu a primit autorizație de mediu. Informaţia a fost confirmată pentru TVR Moldova de directorul Agenţiei de Mediu, Gabriel Gâlcă.

Potrivit autorităţilor, decizia de refuz de a primi autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor a fost emisă în 26 august. Hotărârea a fost luată în urmă avizului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, care a făcut o inspectie la uzină acum o săptămână şi a găsit o serie de nereguli.

În constatarea Agenţiei se spune că pentru a fi posibilă obținerea autorizației de mediu, "Uzina Metalurgică Moldovenească trebuie să înlăture neconformitățile constatate în procesul-verbal de control. În aceste condiţii, data limită de activitate pentru uzină este 31 august, adică mâine, după ce cu două luni în urmă fost prelungit termenul de valabilitate a autorizației de mediu prin două derogări de la legislația națională.


Anterior, ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, a recunoscut că prelungirea temporară a autorizaţiei de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbniţa este un compromis pentru ca Centrala de la Cuciurgan să livreze energie electrică către malul drept, la un preţ rezonabil.


Important de menţionat este că zilele trecute, aşa-zisul preşedinte de la Tiraspol i-a solicitat şefului statului, Maia Sandu, o întâlnire, cerere care, deocamdată, nu a fost acceptată.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter