Actualitate

VIDEO. „Vinul nostru cucerește lumea”. Pe 7 și 8 octombrie, celebrăm vinul Moldovei

post-img
Ziua Națională a Vinului

„Vinul nostru cucerește lumea” este sloganul celei de-a XXII-a ediții a Zilei Naționale a Vinului, care va avea loc în primul week-end din luna octombrie. Evenimentul din acest an va continua tradiția de a celebra legendele și patrimoniul vinicol, de a-i premia pe cei mai buni și de a cunoaște oamenii vinului, dar, totodată, va fi un motiv în plus pentru asumarea unui angajament ferm de a continua pe drumul excelenței.

Genericul ediției curente este o sinteză a performanțelor obținute și a succeselor revoluționare ale Vinului Moldovei înregistrate pe scena globală, la un deceniu de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”).

În decursul acestor 10 ani, calitatea vinurilor noastre a înregistrat o creștere semnificativă, ceea ce ne-a făcut să devenim cea mai premiată țară din Europa de Est la concursurile internaționale de specialitate și să câștigăm distincția de „Cel mai bun vin roșu” de pe întreg mapamondul. Mai mult decât atât, Moldova a devenit al 20-lea cel mai mare producător de vinuri, iar țara noastră are cea mai mare densitate a podgoriilor per capita, raportată la suprafața totală de teren agricol.

Astfel, pe 7 și 8 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale va deveni un oraș al vinului, care va aduna împreună și va include:

- vinificatorii, oenologii, pasionații de vinuri de calitate, profesioniștii din domeniu, dar și turiști din toate colțurile lumii; 

·- peste 90 de vinificatori, reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei”, care își vor prezenta cu mândrie creațiile vinicole;

·- ceremonia oficială de decernare a premiilor pentru reprezentanții sectorului vitivinicol;

·- program artistic și cultural;

·- „Școala Vinului”, care își propune să educe consumatorii în privința consumului responsabil de vin și să-i inițieze în cultura vinului; 

-  tururi dedicate și programe speciale la toate vinăriile cu potențial oenoturistic din țară.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter