Un băiat în vârstă de doar şase ani, care suferea de o formă severă de meningită, a murit la Spitalul "Valentin Ignatenco" din Chişinău. Potrivit medicilor, primele simptome ale bolii au apărut în 1 martie. A doua zi, starea lui s-a agravat rapid iar băiatul a decedat la scurt timp după internare.
Starea pacientului era extrem de gravă, cu afectarea severă a funcţiilor vitale, inclusiv tulburări circulatorii, hipotensiune şi alterarea stării de conştiinţă.
VERONICA ISTRATE, comunicator presă Spitalul Clinic de Copii „Valentin Ignatenco": Primele simptome au apărut pe 1 martie, debutând cu febră înaltă pentru care s-a administrat tratament simptomatic la domiciliu. În dimneața de 2 martie, febra a recidivat, iar în jurul orei 12.30 au fost observate eruptii hemoragice pe membrele superioare care s-au extins rapid pe întregul corp. Starea pacientului s-a deteriorat brusc manifestând letargie și somnolență accentuate. Motiv pentru care la 13.30 familia a solicitat intervenția serviciului de urgență. La momentul internării, echipa medicală a inițiat imediat măsuri complexe de resuscitare și tratament intensiv.
Din nefericire, boala a evoluat rapid, iar după o oră și 38 de minute de la internare, copilul s-a stins din viață.
Meningita este o inflamație a membranelor de protecție care învelesc creierul și măduva spinării și necesită îngrijiri medicale de urgență. Potrivit epidemiologilor, meningita provocată de bacterii sau viruși se poate raspândi prin strănut, tuse, sărut sau prin folosirea acelorași tacâmuri.
LAURA ȚURCAN, medic specialist, ANSP: Este cauzată de bacteria Neisseria Meningitidis și acest tip de bacterie cauzează boli ca meningita sau poate fi o infecție sangvină cum ar fi septicemia. Simptomele adeseori includ febră pa până la 40, dureri severe de cap, greață, vărsături, sensibilitate la lumină, respirație accelerate și în cazul acesta trebuie neapărat să fie adresare către asistența medicală, pentru că asta este o urgență. Adresarea cât mai devreme la medic este vitală.
Infecția afectează în mare parte copiii, cea mai vulnerabilă fiind grupa de vârstă 0-6 ani. R. Moldova nu dispune de vaccin specific pentru meningită.
Ministerul Sănătăţii a iniţiat procedura de achiziţionare a unui lot de vaccin contra acestei infecţii. Compania Națională de Asigurări în Medicină va aloca peste 4,9 milioane de lei.
ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: Mă bucură să avem acest vaccin, deoarece meningita este o boală foarte gravă. De obicei, decurge adesea fulminant, se finalizează cu decese şi le recomand părinţilor să utilizeze această oportunitate. Dacă vom avea mai multe solicitări decât dozele de vaccin, deoarece noi am calculat undeva pentru 2.500. Acest lot iniţial să fie. Pentru anul viitor, vom majora sumele şi cantităţile, astfel încât să putem acoperi absolut tot ce este necesar.
În acest an, în R. Moldova au fost înregistrate şase cazuri de meningită, toate la copii. Anul trecut, au fost 13 cazuri, majoritatea fiind înregistrate în lunile ianurie-februarie, perioada de răspândire a infecției. Potrivit autorităților, în ultimii zece ani, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 220 de cazuri de infecție meningococică, dintre care 60% la copiii sub doi ani. Rata de mortalitate a fost de peste 20%.
CAZURI MENINGITĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA
sursa: ms.gov. md
Anul 2025 (ianuarie-februarie) - 6 cazuri
Anul 2024 - 13 cazuri
Anii 2015-2025 - 220 de cazuri
Rata de mortalitate - 20% (50 de decese)
REPORTER: SORINA GOLOVATIUC
REDACTOR: NATALIA CHICU