Social

S-au deschis târgurile de mărțișoare. Oferta este bogată, pentru toate gusturile şi toate buzunarele

video

Afară peisajul este de iarnă autentică, dar calendarul ne arată că sunt mai puţin de două săptămâni până la venirea primăverii. Şi pentru că prima zi de martie este dedicată mărţişorului, simbolul alb-roşu ce semnifică pacea şi iubirea şi pe care şi-l dăruiesc cei apropiaţi, în Chişinău s-au deschis deja târgurile dedicate acestei sărbători, dar şi zilei femeii care urmează. Oferta este bogată, pentru toate gusturile şi toate buzunarele, iar clienţii nu au lipsit astăzi.

Nişte mărţişoare pentru oamenii apropiaţi, pentru foştii mei colaboratori şi nişte lucruri, poate nişte gentuţe ca o surpriză frumoasă.


„Cu toţii, şi cei mici şi cei mari, aşteptăm să primim mărţişoare, simbolul primăverii, prima zi de schimbare de anotimp. Este veselie, bucurie, cu gândire pozitivă. Da, pentru grădiniţă, pentru expoziţie. Este important pentru copilaşi să cunoască, este frumos în primul rând să poarte în piept un mărţişor. Transmitem tradiţia mai departe”.


Meşteri populari şi artizani expun de la mărţişoare tradiţionale, lucrate manual, din lemn sau ceramică, până la diferite tipuri de brăţări sau obiecte decorative. Preţurile pornesc de la cinci lei şi pot ajunge până la câteva sute de lei.


„Sunt mărţişoare confecţionate de noi, de soţie şi de mine, mai mult ea se ocupă. Ca materiale, de obicei, folosim ceramica. Sunt mărţişoare mai mult din ceramică, dar avem şi din alte materiale. Ca tematică luăm din tradiţii: casuţa, portul popular, florile. Avem mărţişoare din lemn, cu diferite peisaje, de exemplu pentru profesoare sau avem primavara cu buburuze. Avem pentru profesoare, de exemplu pentru grădiniţă pentru cea mai bună educatoare, cea mai bună profesoară, o primăvară frumoasă. Am făcut cu mici păsărele, cu buburuze, un soare frumos. Preţurile sunt de la 15, 20, 30, 35 de lei, ca să fie şi pentru noi şi pentru lume mai convenabil. Soţia le face manual, aşa îi place, să facă ceva să fie frumos, mai ales la sărbătoarea aceasta de primăvară. Eu pe dânsa o ajut, vin să fac oamenii să mai zâmbească”.


Târgurile din Chişinău destinate sărbătorilor de primăvară rămân deschise până pe 10 martie. Obiceiul de a oferi şi de a purta mărţişoare datează de secole, iar în anul 2017 a fost inclus în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii UNESCO.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter