Economic

Tendința de ieftinire a creditelor bancare se va menține, susține Anca Dragu

post-img
Credite

Tendința de ieftinire a creditelor bancare se va menține, promite Banca Națională a Moldovei (BNM). „Măsurile stimulative cumulate de politică monetară, atât reducerea consecutivă a ratei de bază, cât și micșorarea normei rezervelor obligatorii, vor spori excesul de lichiditate în sistemul bancar până la finele anului curent”, afirmă BNM în ultimul raport asupra inflaţiei.

Potrivit Băncii centrale, volumul actual și cel prognozat al lichidităților va permite băncilor să crediteze agenții economici și gospodăriile, precum și să investească în valori mobiliare de stat, scrie moldstreet.com.

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a declarat că la finele lunii septembrie 2024  cele 11 bănci din Republica Moldova deţineau lichidităţi excesive de 9,6 miliarde lei, în diminuare nesemnificativă față de trimestrul precedent – cu 355,3 milioane lei.

Aceşti bani pot fi folosiţi pentru creditarea populației și agenților economici.

Conform datelor BNM, ca urmare a măsurilor stimulative cumulate de politică monetară, în trimestrul III 2024, pe segmentul monedei naționale, ratele medii ponderate ale dobânzilor la creditele noi acordate și la depozitele la termen au continuat tendința descendentă.

Astfel, rata medie ponderată la credite a constituit 8,63 la sută, iar cea la depozite – 3,12 la sută, în diminuare cu 2,75 și, respectiv, 1,49 puncte procentuale față de trimestrul III din anul 2023.

Ratele medii ale dobânzilor aferente soldului la creditele în moneda națională s-au redus comparativ cu trimestrul III 2023 cu 1,91 puncte procentuale, până la nivelul de 8,81 la sută, iar la depozite la termen – cu 5,95 puncte procentuale, până la nivelul de 3,51 la sută, precizează BNM.

Reducerea ratelor a impulsionat deja creditarea – atât a populaţiei, cât şi a agenţilor economici – şi este apreciată ca un factor ce poate stimula creşterea economică.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter