Europa azi

Europa Azi: Ucraina cere să-i fie rezervat un loc în Uniunea Europeană înainte de aderarea la blocul comunitar

Europa AZI, Ucraina, UE
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ucraina cere să-i fie rezervat un loc în Uniunea Europeană înainte de aderarea la blocul comunitar. Pe fondul războiului ruso-ucrainean, UE îşi propune să aibă un rol activ în Asia, iar reprezentanţii diplomaţiilor din Grecia, România şi Bulgaria discută azi la Atena soluţii privind independenţa energetică faţă de Rusia. Sunt câteva dintre ştirile pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

UCRAINA CERE SĂ-I FIE REZERVAT UN LOC ÎN U.E.
Şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba, a cerut azi ca Ucrainei să-i fie rezervat un loc în Uniunea Europeană, chiar dacă negocierile de aderare ar urma să dureze mult timp. Kuleba a făcut declarația la televiziunea publică germană. Asta după ce, luni, preşedintele Frantei, Emmanuel Macron, a propus ca înainte de aderarea la UE, Ucraina să facă parte dintr-o "comunitate politică europeană", în care ar putea intra ţări democratice apropiate din punct de vedere geografic. Această idee este susţinută şi de cancelarul federal german, Olaf Scholz. Ucraina şi-a depus candidatura de aderare la UE pe 28 februarie, la câteva zile după invazia rusă. Unele state ale blocului comunitar sunt însă rezervate faţă de o procedură de aderare accelerată a Ucrainei la UE.

U.E. VREA SĂ AIBĂ UN ROL ACTIV ÎN ASIA
Rusia este astăzi cea mai directă amenințare la adresa ordinii mondiale, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Tokyo, unde se desfăşoară summitul anual UE-Japonia. Şeful executivului european a făcut declaraţia într-o conferinţă comună de presă cu premierul nipon Fumio Kishida și președintele Consiliului European, Charles Michel. Von Der Leyen a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să aibă un rol mult mai important în regiunea Asia-Pacific, iar securitatea ei este ameninţată de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.

URSULA VON DER LEYEN preşedintele Comisiei Europene: "Indo-Pacificul este o regiune înfloritoare, dar este şi un teatru al tensiunilor. Luați în considerare situația din Marea Chinei de Est și de Sud sau amenințarea constantă a RPDC. După cum am discutat cu prim-ministrul Kishida, dragă Fumio, Uniunea Europeană dorește să aibă un rol mai activ în Indo-Pacific".

Oficialii europeni au salutat decizia Japoniei de a se alătura ţărilor UE şi celor din grupul G7 şi de a impune sancțiuni comerciale Rusiei, pentru a-i limita capacitatea de export de petrol și gaze.

SOLUŢII PENTRU INDEPENDENŢA ENERGETICĂ

Conflictul din Ucraina şi criza energetică sunt principalele teme ale unei trilaterale Grecia-România-Bulgaria care se desfăşoară azi la Atena. Reprezentanţii celor trei ţări vor discuta despre asigurarea securităţii energetice din sud-estul Uniunii Europene în condiţiile în care Rusia a oprit deja livrarea gazelor naturale către Polonia şi Bulgaria. Cele două state au refuzat să achite în ruble gazul rusesc aşa cum cere Moscova ca răspuns la sancţiunile economice impuse de Uniunea Europeană. Grecia a promis să sprijine Bulgaria care cumpăra din Rusia 90 la sută din volumul total al gazului importat. Un gazoduct între Grecia şi Bulgaria ar urma să fie finalizat până în iunie pentru a asigura celor două ţări dar şi altor state, acces la noile rute de distributie a gazului.

CONDIŢIILE UNGARIEI PENTRU EMBARGOUL PETROLIER
Guvernul de la Budapesta va accepta embargoul petrolier împotriva Rusiei doar dacă Uniunea Europeană va oferi soluţii pentru aprovizionarea cu energie a Ungariei. Ministrul de externe, Peter Szijjarto, a transmis mesajul pe o reţea socială.

PETER SZIJJARTO ministrul de Externe al Ungariei: "Ungaria ar putea fi de acord cu aceste sancțiuni numai dacă transportul țițeiului prin conducte ar fi exceptat de la sancțiuni. În acest caz, securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei ar fi menținută. Întrucât nu este așa, pachetul de sancțiuni de la Bruxelles ar distruge securitatea energetică a Ungariei. Astfel, acest pachet sub această formă nu poate fi susținut în mod responsabil."

Szijjarto a subliniat că embargoul împotriva Rusiei ar provoca o creştere de preţ a carburanților cu 55-60%. Ungaria importă din Rusia 65% din petrolul necesar. UE analizează posibilitatea de a oferi compensații financiare Ungariei în încercarea de a-l convinge pe premierul Viktor Orban să accepte embargoul petrolier împotriva Rusiei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter