Politic

Șalaru, despre aşa zisul congres al deputaţilor din Tiraspol: Ceea ce s-a întâmplat azi a fost un balon de săpun, care a plesnit, i-a stropit pe câțiva și despre care se va uita în timp de 3-4 zile

post-img
Punctul pe AZi

Ceea ce s-a întâmplat azi la aşa zisul congres al deputaţilor din Tiraspol a fost un balon de săpun, care a crăpat, a plesnit, i-a stropit pe câțiva și despre care se va uita în timp de trei sau patru zile, a declarat fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, care susține că toată Uniunea Europeană, Occidentul este de partea Republicii Moldova și nu va permite unor aventurieri să destabilizeze situația.

ZFR

"Ei au înțeles foarte bine că, dacă ar fi făcut un pas mai în față, consecințele ar fi fost foarte grave, în primul rând, pentru Transnistria.  Această anexare la care visează ei foarte mult, îi poate duce la peire. Transnistria și așa se află pe malul prăpastiei, nu cred că Putin va veni sa îi împingă mai departe, să cadă în hău. Dacă întreprind acțiuni împotriva guvernului de la Chișinău, Ucraina se va implica și nu va permite ca să se formeze o grupare militară ostilă în spatele ei. Ucraina nu va permite ca Republica Moldova să treacă sub controlul Moscovei, fiindcă poziția noastră este foarte importantă din toate punctele de vedere, nu doar economic. Ei sunt pe muchie și ei se joacă cu focul. Ceea ce au votat ei azi, unanim, nu are nicio relevanță, nicio importanță. În primul rând, Rusia nu mai are pârghii de influență asupra Republicii Moldova. Unicul lucru e că Rusia poate să facă exact ce face UE, să își exprime îngrijorarea. Mai mult nu poate. Să analizeze cu atenție aberațiile de la Tiraspol și să se adreseze Crucii Roșii Internaționale să le trimită un psihiatru, altfel nu are cum să îi ajute. Ceea ce s-a întâmplat azi a fost un balon de săpun, care a crăpat, a plesnit, i-a stropit pe câțiva și despre care se va uita în timp de trei sau patru zile. Toată UE, Occidentul este de partea Republicii Moldova și nu va permite unor aventurieri să destabilizeze situația de aici. Ei vor să destabilizeze alegerile, să câștige alegerile prezidențiale și să blocheze parcursul european al Republicii Moldova. Nu le-a reușit la Tiraspol și nu le va reuși nici celelalte", a declarat fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, în timpul emisiunii "Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

Totodată, deputatul Lilian Carp spune că a avut loc o operațiune de dezinformare, de propagandă, cum are de obicei Federația Rusă pentru a aduce panică în rândul populației, pentru a descuraja anumite preferințe geopolitice a populației, în care să spună mai bine o pace proastă, decât un război. 

"Noi știam că nu se întâmplă nimic deosebit acolo. Cu certitudine, elitele de acolo îi interesează beneficiile economice. Piața europeană le-a oferit posibilitate să vândă produsele la prețuri bune. E clar că pentru ei, toți acești ani a fost raiul spălării de bani, vorbim despre faptul că primeau resurse energetice gratuite, nu aveau taxe vamale pe care le plăteau, produceau produse foarte ieftine și astfel era o concurență neloială în toată regiunea Sud-Estul Europei. Ceea ce vă pot spune cu certitudine, ei au discutat din beneficiile pieței europene, pentru ei își doresc păstrarea status-quo în care au resurse energetice la preț foarte mic, nu plătesc taxa vamală, impozite, își acumulează capitalul necesar. De fapt, adunarea de azi, vedem declarațiile pe care le-au făcut, pe de o parte au satisfăcut cerința Moscovei de a arăta că lor nu le e indiferent de ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului, pe de altă parte, cheamă la discuție și alți actori privind rezolvarea diferendului transnistrean. Pe de această parte și Federația Rusă își dorește ieșire din izolarea diplomatică, iar regiunea transnistreană a fost folosită ca un instrument prin care poate fi nemijlocit o chemare la masa de discuție, din care Federația Rusă să iasă din această izolare. Trebuie să privim atent, cu îngrijorare, pentru că niciodată nu se știe cum se schimbă preferințele lor politice și anumite decizii", e de părere deputatul PAS, Lilian Carp.

"Cred că au fost dezbătute două scenarii. Primul: o adresare pentru protejare și al doilea,  o adresare pentru încorporare. Totuși, ce nu s-a produs azi, poate să se producă mâine. Totuși, probabil în ultima instanță, a predominat ideea că mai bine să se păstreze liniștea și stabilitatea relativă în raioanele de est, decât să se creeze un nou focar de război, de o mai mare intensitate. Era clar că așa numitul lider al autorităților regiunii transnistrene se va plânge pe autoritățile Republicii Moldova, era clar că se vor face adresări către Federația Rusă, în special, către CSI, adunarea parlamentară a CSI. Nu este nimic întâmplător, nimic surprinzător că s-a venit cu astfel de mesaje, dar, probabil, în ultima instanță, a triumfat acea grupare care a considerat că nu e cazul să tensioneze situația la maximum", a adăugat politologul Victor Juc.

Amintim că aşa zisul congres al deputaţilor din Tiraspol a votat o rezoluție în care se invocă presiuni, inclusiv economice și sociale, din partea autorităților Republicii Moldova. Administrația separatisă transnistreană spune că va cere Federației Ruse să protejeze regiunea, fără a preciza cum. Rezoluţia separatiştilor a fost aprobată cu unanimitate, în aplauzele participanţilor.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter