Social

Utilizatorii de trotinete, în atenția poliției

reportaj TV

Cei care folosesc trotinetele electrice pe drumurile publice au intrat în atenţia poliţiei. Doar în prima jumătate a anului, în Republica Moldova s-au produs 36 de accidente rutiere în care au fost implicate astfel de vehicule pe două roţi. 36 de persoane au fost rănite, dintre care nouă grav. Datele poliţiei arată că mai mult de jumătate din accidente au avut loc din vina celor care au folosit trotinetele, aceştia fiind, de cele mai multe ori, băuţi. O campanie de sensibilizare a fost iniţiată, în speranţa că numărul acestor accidente va scădea.

Potrivit poliţiei, aproximativ 25 de persoane au fost amendate pentru că nu au respectat regulile de circulaţie atunci când au urcat pe trotinete, iar mai mult de jumătate dintre ele erau băute. Pentru a preveni accidentele de acest gen, oamenii legii au mers astăzi pe mai multe străzi din sectoarele Ciocana şi Râşcani ale Chişinăului pentru a discuta cu cei care folosesc astfel de vehicule. De această dată, poliţiştii au împărţit doar avertismente.

„Vă recomandăm ca să folosiţi casca de protecţie, pentru picioare şi cotiere să aveţi. Să respectaţi viteza, nu mai mult de 15 kilometri la oră. Cunoşteaţi că pe trotuare nu aveţi voie să mergeţi? - Nu. N-am fost informat. Dar de ce nu purtaţi cască, genuncheri? - Că nu plec departe. Un kilometru, poate şi mai puţin”.

Una dintre neregulile cel mai des întâlnite este atunci când pe o trotinetă urcă mai multe persoane. Adminsitratorii companiilor care dau în chirie trotinete spun că este greu să combată acest fenomen.


„Pentru fiecare utilizator avem un panou cu notiţe. Prima încălcare este o avertizare, a doua încălcare presupune o amendă, după care urmează blocarea contului. Niciodată nu suntem asiguraţi că nu se  vor repeta încălcările, dar la repetarea lor urmează consecinţe mai grave pentru utilizator. Ce ţine de partea noastră, noi am redus anumite zone de circulaţie, am mai redus zonele de parcare pentru că oamenii se plâng că sunt lăsate chiar în faţa uşii. Şi deja călătoria pe trotinetă  a câte două persoane, or chiar trei şi mai multe. Este foarte periculos deoarece în orice moment poate să se piardă controlul asupra trotinetei”.

Reprezentanţii Inspectoratului Naţional de Securitate Publică subliniază că trotinetele pot fi folosite, pe drumurile publice, de cei care au cel puţin 14 ani.

ALEXEI GROSU, şef adjunct, INSP: „Când persoanele sunt sub vârsta de a fi traşi la rspundere contarvenţională, se aplică în privinţa părinţilor sanciunea contravenţională. Vreau să vă zic că una din cauzele comiterii accidentelor au fost când trotiniştii au lovit în 7 situaţii pietonii. De asemenea, toţi au fost amendaţi conform Codului Contravenţional”.

Atât şoferii cât şi pietonii spun că uneori cei de pe trotinete dau dovadă  de agresivitate şi le pun viaţa în pericol.

„Regulile ar trebuie să fie ca şi la transportul public. El se deplasează cu aşa viteză, vă daţi seama că merge o mămică cu un copil, s-a rupt copilul de mânuţa mamei şi s-a dat într-o parte şi atunci ce facem?
Şi dacă ei ar respecta regulile, nouă nu ne-ar mai fi atât de frică. Uneori nu sunt cei mai exemplari, probabil, ar încurca la şoferi. Cel puţin în cazul meu, fusese odată, pe neaşteptate, l-am văzut”.

CAROLINA RUSU, ofiţer principal din cadrul INSP: „Dacă lipseşte această pistă, se recomandă pentru ei să circule pe carosabil, dar cu condiţia că banda nu depăşeşte 50 de kilometri la oră. Pe timp de noapte, ei sunt obligaţi să poarte o vestă reflectoriscentă, să fie echipaţi cu anumite elemente care sunt reflectorizante”.

Potrivit Codului Contravenţional, cei care urcă în stare de ebrietate pe trotinete riscă până la 25 de mii de lei.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter