Peste 500 de perechi de pantofi şi alte obiecte personale au fost descoperite în timpul unor săpături arheologice în zona cetăţii din Tiraspol. Se presupune că ar aparţine victimelor Marii Terori din stânga Nistrului, operată de NKVD-ul sovietic în perioada 1937-1938, ale căror rămăşiţe umane au fost găsite în gropi comune din apropiere. Fenomenul a fost studiat și de cercetătorul basarabean Igor Caşu.
Încălţămintea şi celelalte obiecte aparţinând celor împușcați în anii '30, la Tiraspol, au stat în pământ mai bine de 85 de ani. Cu toate acestea, s-au păstrat destul de bine.
IGOR CETVERIKOV, arheolog: "Groapa este plină cu lucruri pentru oameni. Aici erau valize din piele, diferite poşete, portmonee, şi desigur, o cantitate foarte mare de lenjerie de corp."
Arheologii spun că toate aceste lucruri erau de bună calitate, ceea ce oferă informaţii despre statutul social al proprietarilor împuşcaţi de sovietici. Există mai multe versiuni despre ce s-a întâmplat atunci. IGOR CETVERIKOV, arheolog: "În timpul execuţiilor din septembrie, octombrie, noiembrie, din anul 1937, oamenii erau dezbrăcaţi după ce erau omorâţi, iar lucrurile lor personale erau aruncate într-o groapă specială. Aceasta putea fi ştergerea urmelor crimelor ce au avut loc aici, pe lângă execuţii. Este vorba despre jafuri."
Potrivit altei versiuni, hainele și încălțămintea ar fi fost ascunse de plutonul de execuţie, care a încercat să-şi ascundă astfel jafurile. Au fost cazuri în care persoanele condamnate la moarte erau mai întâi dezbrăcate, după care omorâte, pentru ca ulterior lucrurile lor să fie vândute. Descoperirea a fost făcută de specialiştii de la Chişinău.
Igor Caşu, directorul Agenţiei Naţionale a Arhivelor, a declarat pentru TVR MOLDOVA că descoperirea este una impresionantă şi că urmează să se deplaseze la faţa locului pentru cercetări amănunţite. În mai 2022, în timpul săpăturilor arheologice de la cetatea de la Tiraspol au fost descoperite două gropi comune cu rămășițele umane a peste 200 de persoane.