Actualitate

VIDEO. Maia Sandu: R. Moldova a făcut o solicitare către UE de a extinde lista produselor ce pot fi exportate

post-img
Maia Sandu
Sursa foto: Captură de ecran

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, susține că autoritățile au făcut o solicitare că Uniunea Europeană de a extide lista produselor ce pot fi exportate în UE. Anunțul a fost făcut în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Suntem în discuții cu Uniunea Europeană și am făcut această solicitare pentru produse concrete pe care nu le mai putem vinde pe piețele din Est. Le spunem celor din UE că e reciprocă sau câștigul e reciproc pentru că noi la fel nu putem importa anumite lucruri din Est și asta înseamnă că creștem importul, dar avem nevoie și de piețe de desfacere. Înțeleg că decizia tehnică a fost pregătită, dar urmează să fie o decizie politică și la nivelul statelor membre și să vedem când putem obține”, a precizat Maia Sandu. 

Șefa statului a precizat că este recunoscătoare Uniunii Europene că a inclus R. Moldova în platforma de procurare comună a gazelor. 

„Pe partea energetică înțeleg că în curând Comisia Europeană va face propunerea pentru acest mecanism de a procura gaze în comun. Ne bucurăm că Republica Moldova a fost inclusă acolo ca potențial cumpărător. Să vedem care vor fi condițiile și dacă condițiile ne vor conveni, atunci evident că vom avea o alternativă și aici”, a spus Maia Sandu. 

În context, președinta a menționat că guvernarea încearcă să facă tot posibilul pentru a remedia situația din sistemul energetic, pentru a putea fi posibilă procurarea curentului electric și din alte alternative.

 „Astăzi alternativa Gazprom este să cumpărăm pe piață. Deci avem alternativa tehnică. Pe energia electrică este mai complicat pentru că nu avem liniile de tensiune înaltă. Deci nu avem alternativa tehnică. Pe gaze noi avem această alternativă, important să găsim un preț cât de cât acceptabil”, a punctat Maia Sandu.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi”, cu participarea președintei R. Moldova, Maia Sandu, poate fi urmărită mai jos.


author-img_1

Cristina Popescu

Reporter