Actualitate

Indignare şi nedumerire la Moscova. Putin e revoltat că R. Moldova şi-a făcut stocuri considerabile de gaz pe care le păstrează în depozitele din Ucraina

Putin indignat
Sursa video: TVR MOLDOVA

Președintele rus, Vladimir Putin este revoltat că Republica Moldova şi-a făcut stocuri considerabile de gaz pe care le păstrează în depozitele din Ucraina. Într-o ședință cu subalternii săi, liderul de la Kremlin a dat indicaţii, cităm: "Să fie rezolvată situaţia". Declarațiile lui Putin au fost urmate de critici de la Chişinău.

VLADIMIR PUTIN preşedintele Federaţiei Ruse: "Nu este clar de ce, o parte din gaze, care spun că e al lor, gazul moldovenesc primit de la noi, o stochează pe teritoriul Ucrainei. Trebuie de rezolvat. Îl rog pe ministrul Energiei să analizeze cu atenție situația."

Liderul de la Kremlin a acuzat din nou Ucraina că blochează tranzitul gazelor ruseşti spre Republicii Moldova. Declaraţiile lui Putin au stârnit indignarea preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului, Republica Moldova: "Apucături imperiale! Scuzaţi-mă vă rog. Care e treaba lor unde îmi ţin eu cheile de la mașina care stă parcată? Care e treaba lui? Unde stă sarea în casă? Nu e treaba lui. Aşa şi aici. Noi am plătit pentru acest gaz, hai cumva noi singuri hotărâm unde îl ţinem. A spus şi domnul Spînu informații despre rezerve de azi înainte vor fi clasificate. La câte atrocități, măgării, crime au comis statul agresor în Ucraina, te poţi aştepta la orice."

De cealaltă parte, opoziţia parlamentară pune la îndoială existența acestor stocuri de gaz în Ucraina, dar şi siguranța lor.

CORNELIU FURCULIŢĂ deputat BCS: "Dacă guvernul Republicii Moldova are siguranța în stocarea acestui gaz care se află în condiții sigure undeva, atunci e un lucru bun. Dar, iarăşi, trebuie verificat dacă într-adevăr acest gaz există, este el stocat, sunt careva documente care certifică acest lucru."

Deputaţii PAS reafirmă că măsura de stocare in Ucraina este mai mult decât necesară pentru a trece cu bine peste lunile grele de iarnă.

RADU MARIAN deputat PAS: "Eu cred că Putin nu cunoaște conceptul de economisire a gazelor naturale. Noi economisim şi avem tot dreptul să le păstrăm pentru mai târziu şi probabil Putin, care se scaldă în gaze naturale şi petrol, probabil nu înțelege."

Stocurile de gaz ale Republicii Moldova sunt suficiente pentru două luni. Ministrul Infrastructurii a anunţat că vor continua achiziţiile, fără a anunţa şi volumul.

Gazele sunt păstrate în România și Ucraina, pentru că Republica Moldova nu dispune de asemenea depozite. Gazprom a început să reducă volumul de gaz livrat către Republica Moldova, din luna octombrie.

Din noiembrie, gigantul rus livrează doar 51% din cantitatea contractată, adică 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Acest volum este livrat acum regiunii transnistrene, în schimbul energiei electrice la preţ avantajos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter