Social

Medicii basarabeni şi cei din România fac o punte între cele două sisteme de sănătate. Poveştile unor doctori fără frontieră

Medici fara frontiere
Sursa video: TVR MOLDOVA

Fără frontieră este şi medicina. Doctorii basarabeni trec Prutul pentru a însuși tehnici moderne de diagnostic și practici de succes de la colegii români. Ba mai mult, unii medici muncesc în ambele ţări şi fac naveta zilnic. Şi proiectul transfrontalier SMURD face o punte între cele două sisteme de sănătate, din Republica Moldova şi România.

Veaceslav Groza este obstetrician ginecolog, cu un stagiu de muncă de 25 de ani. Lucrează în oraşul Ungheni din Republica Moldova, dar mai trece zilnic şi Prutul, pentru a face rezidenţiatul în urologie, la Iaşi. Singura lui problemă e timpul pierdut în punctul de trecere a frontierei – cam 25 de zile din an.

VEACESLAV GROZA, obstetrician ginecolog: "Sunt nişte colegi care ne îndrumă şi ne pregătesc foarte bine în acest domeniu. Al doilea motiv pentru care am ales Iaşiul este apropierea geografică de locul unde activez zi de zi. Mă trezesc la ora 5 dimineaţă, la 5:30 plec, după care fac programul complet la Iaşi, mă întorc şi am program după-amiază deja în Republica Moldova. În afară de aceasta, activăm în gărzi."

Posibilităţile pe care le oferă medicina românească sunt mai mari decât cele din Republica Moldova. Este unul dintre motivele care l-au determinat pe Veaceslav Groza să aleagă şcoala de la Iaşi.

VEACESLAV GROZA, obstetrician ginecolog: "Medicii români sunt mai cosmopoliţi, călătoresc mult mai mult, fac diferite pregătiri sau cursuri în diferite ţări, participă la congrese internaţionale, fac cercetări şi le publică în diferite reviste."

La Iaşi, îl găsim şi pe urulogul Iurie Tomac. De mai mult de două decenii, basarabeanul salvează vieţi în România. A venit, anterior, şi în Republica Moldova pentru a-şi împărtăşi experienţa cu vechii lui colegi.

Cele două ţări sunt unite şi de proiectul transfrontalier SMURD. Prin intermediul acestuia, Comisia Europeană a finanţat noua construcţie a Departamentului de Primiri Urgente de la Institutul de Medicină Urgentă de la Chişinău. Astfel, şi domeniul medical din Republica Moldova urmează să treacă la alte standarde.

MIHAIL CIOCANU, director, Institutul de Medicină Urgentă, Chişinău: "Cel mai important lucru este că în cadrul acestui departament noi vom avea toate facilităţile de diagnosticare rapidă. Anual, noi facem între 12 şi 28 intervenţii SMURD, ceea ce înseamnă accesarea serviciilor elicopterelor care se găsesc sau la Iaşi, sau la Galaţi. Cele mai vizibile cazuri de intervenţii de succes au fost cazuri când pacienţii din Republica Moldova au fost transferaţi către Centrul de Combustii Bucureşti, pentru deservirea pacienţilor care au fost afectaţi într-un incendiu."

Iar până în 10 decembrie, 40 de medici și asistente medicale din Republica Moldova vor face un schimb de experiență la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii "Maria Sklodowska Curie" din București. Ei vor lucra în echipe, alături de colegii de peste Prut, preluînd practici în acordarea asistenței pacienților internați în special în secția Terapie Intensivă nou-născuți, condusă de renumitul doctor Cătălin Cîrstoveanu.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter