Cultură

Refugiații din Bălți învață limba română. Ucraineancă: „Trebuie să cunoaștem limba țării în care trăim”

Refugiatii invata limba romana
Sursa video: TVR MOLDOVA

Chiar se află în Republica Moldova de numai câteva luni, pot deja să comunice în limba română. Mulţi refugiați ucraineni au hotărât să înveţe această limbă, în semn de respect faţă de statul care le-a devenit a doua casă. În ajutor le-a venit şi Centrul "Limba noastră", din Bălți, care organizează gratuit lecţii de română, cu sprijinul unei organizaţii internaţionale.

„Îmi place limba română pentru că este interesantă, frumoasă și melodioasă. Învăț limba română din respect pentru țara în care locuiesc."

Diana, din Nikolaev, Ucraina, s-a refugiat din calea războiului în Republica Moldova. În pofida greutăţilor legate de acomodare a decis să înceapă o viaţă nouă aici iar prima etapă a fost să înveţe limba română. Exemplul ei a fost urmat şi de alţi cetăţeni ucraineni.

IRINA, refugiată din orașul Odesa: „Locuim în Republica Moldova temporar. Trebuie să cunoaștem limba țării în care trăim. E mai simplu să comunicăm și să ne angajăm."

SVETLANA, refugiată din orașul Odesa: „Toți vorbesc în română. Ei încearcă să-mi explice unele procese în limba rusă. Eu o rog pe doamna Tamara să-mi spună în rusă, apoi în română pentru a vedea că vreau să cunosc mai multe."

Profesorii care îi învaţă limba română pe refugiaţii ucraineni privesc cu admiraţie strădania lor.

EMMA ZGÎRCEA, profesoară de limba și literatura română: „Ei depun mult efort și vor să învețe limba română. Nu este greu. Îmi place să comunic cu ei. Vorbim nu doar la lecții, dar și după. Sunt oameni buni, frumoși la suflet.”

Asociaţia Danish Refugee Council a alocat 200 de mii de euro pentru susținerea refugiaților ucraineni care au ajuns în nordul Republicii Moldova. Pentru orele de limba română, frecventate de opt persoane, a fost stabilit un buget de 20 de mii de lei.

AURELIA CABAC, șef, Î.M. Centrul de studiere a limbilor "Limba noastră": „Dacă nu vom găsi sponsori, vom preda mai departe și vom identifica resurse proprii pentru a plăti salariile profesorilor."

Potrivit ONU, în Republica Moldova sunt aproape o sută de mii de refugiați. De la începutul războiului, peste 700 de mii de ucraineni au trecut frontiera, pentru a fugi de războiul declanşat de Rusia.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter