Extern

Atac cu rachete în regiunea Odesa, din Ucraina, în apropiere de graniţa cu R. Moldova

Atac Zatoka
Sursa video: TVR MOLDOVA

Atac cu bombe în regiunea Odesa, din Ucraina, în apropiere de graniţa cu Republica Moldova. Potrivit autorităţilor locale, noaptea trecută, ruşii au aruncat două rachete în staţiunea Bugaz, o destinaţie populară, până la război, în rândul turiştilor basarabeni. Deocamdată, nu se cunoaşte numărul exact al victimelor.

Mai multe rachete de model X-22 au fot lansate dintr-un avion de model Tupolev al aviației Federației Ruse. Proiectilele au distrus o bază de odihnă. În urma exploziilor, a izbucnit un incendiu puternic şi au fost avariate câteva case din apropiere.

Pompierii și ambulanțele au intervenit la fața locului, iar trei răniţi au primit ajutor medical. Operațiunea de salvare continuă, iar pompierii încearcă să stabilească dacă sub dărâmături sunt oameni. La Bugaz este amplasat un pod rutier și feroviar peste strâmtoarea Țarigrad, un obiectiv strategic de infrastructură, ce asigură comunicarea rutieră și feroviară a localităților din sud cu restul Ucrainei.

În cazul distrugerii, singura cale rutieră de acces a locuitorilor din Ismail, Arciz, Bolgrad, între localităţile Reni, Chilia, Cetatea Albă, Sarata și Tătărăști, către Odesa s-ar realiza pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv pe traseul Reni – Odesa. Între timp, Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze haos în rândurile forțelor ruse, lovind liniile de aprovizionare ale invadatorilor din teritoriile ocupate. Cel puţin asta declarau înalti demnitari ucraineni, care spun ca în urmatoarele 2-3 luni ar putea avea loc mai multe atacuri similare cu loviturile din Crimeea, desi Kievul nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru exploziile din peninsulă. Exploziile din Crimeea au provocat perturbări grave ale logisticii rusesti. Nodul feroviar distrus de explozii era folosit de rusi pentru transportul trupelor și echipamentelor către așezările ocupate din sudul regiunii Zaporojie. În urma atacului, autoritățile ruse au suspendat temporar serviciul feroviar de pasageri din Rusia în Crimeea si au facut evacuari in zona. „Când au început exploziile, ni s-a sugerat să plecăm, dar nu am vrut. Ne-am gândit că o vom rezolva cumva, nimic groaznic. Dar când un obuz a aterizat aproape de noi, ne-am speriat. Au venit doi militari și au spus: "Hai, fă-ţi bagajele, te rog, ca şi cum ai pleca pentru totdeauna". Ne-au deschis porțile, ne-am urcat în mașină și am venit aici.” In regiunea Doneţk din estul tarii, unde zgomotul exploziilor pare ca nu mai inceteaza, evacuarile sunt facute de politia ucraineana - potrivit acestei inregistrari video data publicitatii. Guvernul ucrainean a dat ordin de evacuare pentru intreaga populatie din regiunea Doneţk, scena luptelor crancene cu Rusia. Planul este ca macar doua treimi dintre localnici sa plece inainte de venirea iernii.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter