Politic

Discurs istoric în Parlament. Este pentru prima dată când un președinte al Parlamentului European s-a adresat națiunii de la tribuna centrală a Legislativului din Chişinău

Discurs Metsola
Sursa video: TVR MOLDOVA

De la Preşedinţie, Roberta Metsola a mers la Parlament, unde deputaţii o aşteptau să susţină un discurs. Este pentru prima dată când un președinte al Parlamentului European s-a adresat națiunii de la tribuna centrală a Legislativului din Chişinău. Reformele implementate, parcursul european şi sprijinul constant de la Bruxelles, toate s-au regăsit în discursul istoric susţinut de Roberta Metsola.

ROBERTA METSOLA, președintele Parlamentului European: „Am fost prima instituție UE care a cerut ca Republica Moldova să primească statutul de candidat la UE, împreună cu Ucraina. Am făcut asta pentru că Moldova aparține familiei noastre europene, pentru că știm că Europa înseamnă a deschide uși, a dărâma ziduri și a fi împreună. În curând veți intra în următoarea fază a integrării în UE. Și, dragi prieteni, aderarea la UE poate părea un munte abrupt de urcat, dar privind în jurul meu la Maia Sandu și la mulți aliați, nu mă îndoiesc că veți urca repede.”

Totodată, Metsola a declarat că în ultimii ani s-au făcut pași decisivi pentru reformarea instituţiilor cheie de la Chişinău.

ROBERTA METSOLA, președintele Parlamentului European: „Când se fac reforme, evaluările noastre nu trebuie amânate. Munca pe care ați făcut-o în adoptarea legislației necesare în acest sens, în special în domeniul justiției este importantă. În aceste timpuri grele, trebuie să rămânem uniți în fața celor care încearcă să ne despartă, a celor care răspândesc dezinformarea pentru a crea tulburări politice, a celor care amenință și șantajează folosindu-se de energie.”

Discursul şefului legislativului european a stârnit aplauzele deputaţilor aflaţi în sală. De la evenimentul solemn a lipsit, însă, opoziția. Deputații BCS erau ocupaţi cu percheziţiile de la sediu PSRM, într-un dosar de finanţare ilegală a formaţiunii, iar cei de la ȘOR au boicotat ședința.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: „Astăzi prin dvs. Parlamentul European vorbește în Parlamentul Republicii Moldova. Este o onoare pentru noi şi o recunoaștere fermității cu care cetățenii noștri aleg calea europeană şi valorile europene.”

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: „Fără doar și poate putem spune că a fost istoric discursul Robertei Metsola de aici de la tribuna plenară a Parlamentului de la Chișinău. Este pentru prima dată când un președinte al Parlamentului European a avut o adresare națională în fața deputaților, dar și cetățenilor Republicii Moldova. Mesajul a fost unul clar: Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova.”

Din delegaţia Robertei Metsola a făcut parte şi europarlamentarul român Dragoş Tudorache. Oficialul a declarat, în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, că sprijinul financiar european pentru Chişinău va continua.

DRAGOŞ TUDORACHE europarlamentar, România: „Bineînțeles că sprijinul european nu se termină aici. Aşa cum nu a început aici. Acest pachet de 250 de milioane anunţat ieri de preşedinta Comisiei Europene este doar un nou moment în care Europa a răspuns nevoilor Republicii Moldova şi suntem foarte conștienți şi în Parlamentul European, la nivelul Comisiei Europene, Guvernelor statelor că va fi nevoie constant să sprijinim RM aşa cum e nevoie să sprijinim Ucraina în perioada viitoare.”

Ultima dată, Republica Moldova a fost vizitată de un preşedinte al forului european în anul 2010 când la Chişinău a venit preşedintele de atunci al Parlamentului european, Jerzy Buzek.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter