Un proiect cultural de popularizare a valorilor culturii basarabene în rândul publicului din România, care se axează pe patrimoniul construit, se va derula la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, transmite Rador.
„Am luat în discuţie mai multe monumente istorice şi spaţii publice din Chişinău, a căror soartă a fost dezbătută în spaţiul public şi în apărarea cărora s-au solidarizat comunităţile profesionale şi societatea civilă. Echipa proiectului a inclus istorici, muzeografi, bibliotecari, arhivari şi cercetători din domeniu, artişti vizuali, cineaşti, precum şi importanţi reprezentanţi şi membri activi a societăţii civile”, au transmis organizatorii evenimentului, printr-un comunicat de presă.
O parte din rezultatele cercetării au fost grupate într-o expoziţie care include texte informative, colaje din fotografii de epocă şi recente, obiecte, pancarte şi lucrări, înregistrări audio şi video referitoare la starea de conservare a clădirilor.
Titlul expoziţiei, 'Chişinău la linia roşie', reia o expresie folosită de arhitecţii din Chişinău, desemnând clădirile construite la aliniamentul străzii, ca un accent în plus asupra stării peisajului arhitectural în viaţa locuitorilor.
Expoziţia este însoţită de un catalog, cu studii rezumative despre arhitectură şi istoricul edificiilor luate în discuţie, însoţite de informaţii de context social şi istorie recentă. Expoziţia poate fi vizitată de pe 15 septembrie până pe 6 octombrie.
Lansarea din 14 septembrie, de la ARCUB - Hanul Gabroveni, se va încheia cu conferinţa 'Chişinău, dreptul la oraş', cu participarea reprezentanţilor mai multor ONG-uri din Chişinău. În prim plan va fi evoluţia activismului civic din Republica Moldova şi studiile de caz despre cele mai recente 'lupte' pentru salvarea patrimoniului urban.
Prezentările activiştilor din Chişinău vor fi discutate cu participarea reprezentanţilor societăţii civile din Bucureşti.
În cadrul evenimentului de lansare a proiectului la Bucureşti va fi proiectată în premieră absolută docuficţiunea 'Dragă Chişinău', un film care 'dă voce' membrilor societăţii civile şi reprezentanţilor sectorului cultural de la Chişinău.
Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor (România) şi Arbor Institute for Culture (Republica Moldova), cu sprijinul ARCUB şi în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, cu organizaţii neguvernamentale şi mai multe iniţiative cetăţeneşti, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Guvernului Elveţiei, prin Biroul de Cooperare al Elveţiei în Republica Moldova.