Cetățenii din stânga Nistrului ar putea fi obligați să susțină proba teoretică și cea practică dacă vor dori să își preschimbe permisul de conducere transnistrean pe unul eliberat de Agenția Servicii Publice de la Chișinău. Modificarea este prevăzută într-un proiect de Guvern aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 15 ianuarie, a Executivului.
Potrivit proiectului, procesul de pregătire și obținere a permisului de conducere emis de structurile din stânga Nistrului și municipiul Bender nu este similar celui din Republicii Moldova, unde sunt respectate normele Uniunii Europene.
Astfel, modificarea procedurii de echivalare a permiselor are loc pentru a se evita „orice dubiu privind procedura de obținere a permiselor în stânga Nistrului și în municipiul Bender”, având în vedere parcursul european al Republicii Moldova și procesele interne de aliniere la standardele UE.
Astfel, pentru a-și echivala permisele de conducere, cetățenii din stânga Nistrulu urmează „să certifice că întrunesc condițiile stabilite și corespund normelor minime privind aptitudinile fizice și mintale necesare pentru a poseda dreptul de a conduce vehicule din categoria sau subcategoria vehiculului condus, aprobate de către Guvern, precum şi să dispună de autorizația corespunzătoare în cazul efectuării anumitor transporturi prin susținerea examenului teoretic și practice”.
Autorii proiectului mai spun unele persoane obțin ințial un permis de conducere de la structurile din stânga Nistrului, iar ulterior solicită echivalarea acestuia la Agenția Servicii Publice, mizând pe faptul că autoritățile de la Chișinău nu pot face schimb de informații cu așa- zisele autorități de la Tiraspol.
„Această stare de lucruri în mod direct vizează siguranța traficului rutier pe drumurile publice din țară și în trafic internațional, prin prisma calității procesului de obținere a permisului de conducere”, susțin autorii proiectului.
Până acum, cetățenii din regiunea tranistreană care dețineau un permis de conducere eliberat de așa zisele autorități de la Tiraspol își puteau echivala documentul pe unul emis de autoritățile constituționale de la Chișinău, fără a susține careva probe suplimentare.