Economic

CNAM a acumulat în primele luni ale anului venituri de peste 2 miliarde de lei

post-img
imagine simbol

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a acumulat, în primele trei luni ale anului 2024, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală venituri proprii (fără transferuri de la bugetul de stat) de aproximativ 2 miliarde 160 de milioane de lei. Acumulările respective au fost în creştere cu cca 306 milioane faţă de perioada similară a anului 2023.

Cea mai mare parte a veniturilor provine din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu. Acestea au depășit cifra de 1 miliard 880 de milioane de lei, cu 249 de milioane mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au fost de peste 221 de milioane de lei, în creștere cu 60 de milioane comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

Alte venituri încasate în fondurile AOAM, inclusiv primele de asigurare achitate de rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei, au constituit cca 58 de milioane de lei, cu 1,9 milioane mai puțin faţă de suma înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Totodată, în perioada ianuarie-martie, din fondurile AOAM au fost efectuate cheltuieli în valoare totală de peste 3 miliarde 780 de milioane de lei, bani transferaţi în cea mai mare parte prestatorilor de servicii medicale şi farmaceutice contractaţi. Suma virată pentru serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale compensate, oferite în primele trei luni ale anului, este cu aproape 611 milioane de lei mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter