Economic

Preşedintele Republicii Moldova cere ajutorul Uniunii Europene pentru a depăşi criza energetică

Republica Moldova cere ajutorul Uniunii Europene
Sursa video: TVR MOLDOVA

Preşedintele Republicii Moldova cere ajutorul Uniunii Europene pentru a depăşi criza energetică. Maia Sandu s-a întâlnit azi, la Chişinău, cu Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn. Ofcialul european a garantat că Uniunea Europeană va sprijini și proteja Republica Moldova în această perioadă extrem de complicată.

Preşedintele Maia Sandu a recunoscut că Republica Moldova se confruntă cu riscuri majore de întrerupere a furnizării gazelor naturale şi a energiei electrice.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „R. Moldova este, în continuare, țara cea mai vulnerabilă din punct de vedere energetic pe continentul UE. Eforturile noastre de diversificare și eficiență energetică pe care le-am pornit anul trecut și le continuăm în acest an vor aduce rezultate palpabile doar pe termen mediu, dar astăzi avem nevoie de sprijin.”

Președintele Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova contează pe sprijinul financiar al Uniunii Europene pentru a putea face faţă majorărilor de prețuri.

MAIA SANDU, preşdintele Republicii Moldova: „Domnule comisar, crizele cu care se confruntă țara noastră ne afectează profund. Prețurile exorbitante la energie au ridicat inflația la un nivel de 35%. Avem nevoie de sprijin financiar pentru a echilibra bugetul pentru anul viitor.”

Johannes Hahn a confirmat că Uniunea Europeană are disponibilitatea de a ajuta Republica Moldova, inclusiv în problemele ce țin de lanțurile logistice și livrările de gaze şi energie electrică.

JOHANNES HAHN, comisar European pentru Buget și Administrație: „Noi chiar ne dorim să vă ajutăm. Să vă ajutăm, în special pe problemele ce ţin de lanţurile logistice de livrări de energie. Noi împreună cu colegii suntem implicaţi în continuare în discuţii şi sunt convins că vom putea găsi o soluție care va fi convenabilă pentru toți."

Comisarul european a apreciat eforturile autorităţilor de la Chişinău în procesul de aderare la Uniunea Europeană iar preşedintele Maia Sandu şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul oferit.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter