Actualitate

A fost creat un sistem de colectare a deşeurilor care a fost instalat pe malul râului Răut, din apropierea comunei Trebujeni

A fost creat un sistem de colectare a deşeurilor care a fost instalat pe malul râului Răut, din apropierea comunei Trebujeni

Poluarea râurilor din Republica Moldova se menține la un nivel extrem de ridicat. Un grup de specialiști a creat un sistem de colectare a deşeurilor care a fost instalat pe râul Răut, din apropierea comunei Trebujeni, Orhei. Reprezentanţii Agenţiei Apele Moldovei spun, însă, că nu au destui bani să extindă proiectul.

NADIA MIHUŢĂ reporter TVR MOLDOVA: "Acesta este captorul care a fost instalat pe o porțiune a râului Răut pentru a colecta deșeurile din plastic, ce vor fi ulterior reciclate. Dispozitivul este construit din două țevi de plastic și o plasă în care se adună deșeurile de pe suprafata apei. Potrivit responsabililor, captorul poate fi demontat și instalat cu ușurință pe o altă suprafaţă a râului."

Sistemul de colectare a deşeurilor creat de specialiştii basarabeni este curăţat odată în săpămână, în funcţie de cantitatea de gunoi care se adună.

ION CEBAN director general al Rezervației Cultural-Naturale "Orheiul Vechi": "Acest sistem la prima vedere pare a fi unul simplu şi nu pare a fi costistitor, dar deloc nu este aşa deoarece spre fundul Albiei râului au fost ancorate borne de beton cu masa de o tonă fiecare, şase la număr, câte trei pentru fiecare ţeavă de plastic şi fixate ancorate cu fir de inox ca sa nu se oxideze în perioada de scădere a nivelului apei sau când intră în contact cu oxigenul."

Investiția a fost de peste 900 de mii de euro și doar plasa care captează gunoiul costă circa trei mii de euro.

ION CEBAN director general al Rezervației Cultural-Naturale "Orheiul Vechi": "Acest sistem este funcţional deja de aproape trei luni de zile şi pe parcursul a trei luni de zile noi am colectat şi transportat mai bine de trei tone de deseuri. Evident că nu sunt deşeuri solide care pot fi reciclate toate. Dacă am vorbi de plastic, sticlă sau lemn care este posibil de reciclat am vorbi de o cantitate de până la o tonă."

Probleme cu poluarea sunt pe toate râurile. Curăţarea unui kilometru de râu ar costa în medie un milion de lei, bani de care Agenţia Apele Moldoveni nu îi are. În acest an au fost alocați doar 10 milioane de lei, prea puțini pentru lucrările necesare.

ALEXANDRU COJOCARI specialist Agenția "Apele Moldovei": "Problema este un complexă în primul rând nu au fost alocate mijloace financiare, dar problema este şi în mentalitatea oamenilor. Un alt punct este şi controlul din partea autorităţilor. Anul trecut au fost iniţiate lucrări de curăţare a râului Răuţel. Anul acesta am primi în jur de 10-14 milioane să întreprindem măsuri nemijlocit de curăţare a râurilor." VLADIMIR GARABA ecologist: "Tot plasticul şi toate deşeurile se adună şi sigur că au un impact serios asupra biodiversităţii. În primul rând în zona respectivă acolo unde creşte iarbă, arbori, arbuşti, păşunează animalele şi în cazul ăsta se produce o poluare atât a solului, dar şi plantele suferă de la aceaste substanţe."

Reprezentaţii Ministerului Mediului cunosc problemele şi susţin că pe lista de priorități la ecologizare sunt râurile Răuţel, Cogâlnic şi Botna.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter