Politic

Investigație Ziarul de Gardă: Tranzacții dubioase în telefonul unui membru ŞOR

Investigație ZdG
Sursa video: TVR MOLDOVA

Jurnaliştii Ziarului de Gardă au publicat o anchetă despre activitatea Partidului Şor, după ce au intrat în posesia unui telefon mobil, care i-ar fi aparţinut unuia dintre liderii protestelor. Zeci de discuții din telefonul președintelui raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, au ca subiect banii destinaţi pentru renumerarea angajaţilor Partidului Șor. Investigaţia mai arată că printre cei plătiţi cu bani negri sunt şi funcţionari publici din raion.

Ancheta Ziarului de Gardă se bazează pe informaţiile din telefonul mobil al președintelui raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, pierdut în luna august și adus la redacţie de către un necunoscut. Jurnaliştii de investigaţie au găsit discuții dintre Ţurcanu şi diverse persoane despre evenimente, dar şi despre finanțarea campaniilor electorale, a protestelor sau a angajaţilor din structurile publice din raion.
În perioada 2019-2022, Țurcanu a purtat zeci de discuții, pe aplicațiile de mesagerie, despre bani și remunerare, atât pentru el, cât şi pentru apropiaţii lui. Banii despre care vorbea nu se regăsesc în declarațiile lui de avere sau în rapoartele financiare ale Partidului Șor de la Comisia Electorală Centrală.

MARINA TAUBER, deputat, Partidul Politic Şor: "Te rog, numaidecât, să fii acolo, la ședința aceasta și transmit prin Nastea salariile pentru consilieri, acolo e un adaos pentru Radu… deci, mai multe. Îți dau acum lista și mâine, împreună, vă rog, să transmiteți aceste salarii."

În discuții, este folosit un vocabular codificat. Bunăoară, cînd se vorbeşte despre bani, sunt folosite cuvintele "benzină" sau "colaci". Jurnaliştii au publicat imagini cu discuţiile din telefon. De exemplu, în 4 octombrie 2020, Anastasia Svetlicnii, actualul primar al comunei Ghetlova, din partea Partidului Şor, i-a transmis lui Țurcanu un raport cu sumele de bani destinate persoanelor din raionul Orhei, care activau pentru Partidul ŞOR, iar suma lunară ajunge la 700 mii de lei. Fiecare catergorie renumerată avea o denumire codificată.

BANII PENTRU ANGAJAŢII DIN ORHEI, OCTOMBRIE 2019
Total –  700000

Președinții de sectoare     60 mii lei
Mahalistele                      147.500 lei
Observatori                     10.500 lei
Subcuratori                       24 mii lei
Patratistele                      457 mii lei

În anchetă se arată că Partidul Şor ar fi împărţit bani inclusiv de hramul satelor din raionul Orhei, câte 5 mii de lei pentru fiecare localitate, destinate bisericilor din sat. De premii băneşti ar fi beneficiat şi angajaţii instituţiilor publice, în special, de ziua lor profesională.


MARINA TAUBER, deputat, Partidul Politic Şor: "Eu nu văd ce e ar fi rău că Marina Tauber, la inițiativa lui Ilan Șor, să transmită nişte prime membrilor echipei. Ilan Şor este singurul om care se gândeşte inclusiv la angajaţii statului."

Deşi Marina Tauber declară că Ilan Șor oferă prime, lucru confirmat și de investigațiile Procuraturii Anticorupție, declarațiile de avere ale fruntaşilor partidului ŞOR arată că au datorii de sute de milioane de lei.


Telefonul mobil s-a aflat în redacția ZdG timp de câteva zile, după care a fost predat Centrului Naţional Anticorupţie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter