Social

Programul "Matematica de la egal la egal": Liceenii vor deveni profesori pentru absolvenții clasei a IX-a

post-img
MEC

Absolvenții clasei a IX-a vor primi sprijin din partea colegilor mai mari pentru examenul la matematică, prin campania "Matematica de la egal la egal". 600 de liceeni vor deveni mentori pentru alți 6000 de elevi, completând instruirea oferită de profesori. Programul este susținut de PNUD și UNICEF Moldova.

În fiecare liceu, doi elevi din clasele mari vor fi selectați pentru a ajuta colegii mai mici, cu sprijinul unui cadru didactic.


MARIA GRAUR-GABUREA, director adjunct, Liceul Mihai Viteazul, Chişinău: „De la instituţie trebuie să fie delegaţi doar doi elevi şi un cadru didactic, un profesor de matematică. Ei urmează să fie instruiţi, dar solicitanţi sunt probabil mai mulţi. Profesorul de matematică va face o selecţie pentru cei care au şi capacităţi academice şi probabil cele interpersonale, ca să ştie să ajute un copil.”


Elevii voluntari abia așteaptă să-și împărtășească cunoștințele.Elevii de clasa a IX-a consideră că ajutorul colegilor mai mari le va fi de mare folos.


 Programul se bazează pe succesul înregistrat la Liceul Teoretic "Alexei Mateevici" din Dondușeni, unde un program similar este implementat de doi ani.


GULNARA GRIGORIEV, şef, Direcția Educație Dondușeni: „Am obținut rezultate mai mari la examenele de absolvire a clasei a IX-a. Unii elevi au obținut chiar două puncte mai mult decât în cadrul lecțiilor.”


 Proiectul susținut de PNUD Moldova și UNICEF Moldova vizează îmbunătățirea rezultatelor și calitatea educației. În sesiunea de examene din anul trecut, peste 1400 de elevi nu au trecut examenul la matematică.


MAHA DAMAJ reprezentant UNICEF în Republica Moldova: „Mai mult de jumătate dintre elevii din Moldova se confruntă cu dificultăți în rezolvarea problemelor de matematică de bază și doar 1 din 100 ajunge la cel mai înalt nivel de performanță. Acestea sunt rezultatele PISA din 2022.”


DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Îndemnăm toți elevii care doresc să facă parte din această rețea de mentori să se înscrie. Vom selecta cât de curând cei 600 de tineri, care vor beneficia de instruirile necesare și de tot suportul pe care îl putem oferi. La sfârșitul lunii februarie, vom demara primele activități cu acești mentori, iar în luna aprilie vom începe activitatea în cel puțin 300 de licee.”


Doritorii se pot înscrie pe platforma "ajutăuncoleg.md" și vor fi selectați de Ministerul Educației. În acest an, examenul de absolvire va fi organizat cu evaluare externă și corectare centralizată a lucrărilor.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter