Social

Angajaţii Băncii de Alimente din Republica Moldova vor putea salva produsele uşor perisabile

Angajaţii Băncii de Alimente din Republica Moldova vor putea salva produsele uşor perisabile

Angajaţii Băncii de Alimente din Republica Moldova vor putea salva produsele uşor perisabile, lucru imposibil până acum. Serviciul a primit două unităţi de transport dotate cu sisteme frigorifice performante. Donaţia, în valoare de aproximativ 50 de mii de euro, a fost făcută astăzi de Uniunea Europeană.

Anual, Banca de Alimente reuşeşte să recupereze în jur de 100 de tone de produse alimentare şi să ofere peste 500 de mii de porţii de mâncare caldă oamenilor flămânzi. În lipsa unor maşini dotate corespunzător, angajaţii reuşeau până acum să transporte la cantinele sociale doar produse neperisabile.

DANIELA DANILOVA, reporter TVR MOLDOVA: „Fiecare dintre cele două vehicule sunt dotate cu sisteme frigorifice. Acestea pot fi setate la -20 de grade. Astfel, că produsele congelate, inclusiv carnea, pot fi transportate pe distanţe mai mari”.

Unităţile de transport au fost achiziţionate de Uniunea Europeană şi costă aproximativ 50 de mii de euro.

MADALINA MÜLLER, şef Secţie operaţiuni, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova: „Uniunea Europeană a acordat sprijin continuu Republicii Moldova în mai multe domenii şi în contextul evenimentelor critice, precum pandemia, criza energetică şi acum în ceea ce priveşte consecinţele războiului din Ucraina. Toate aceste evenimente au avut un impact disproporţionat, mai ales, asupra păturilor vulnerabile. Iată de ce Uniunea Europeană a luat decizia de a ajuta aceşti oameni”.

Valentina D'Arrigo, reprezentant Federația Europeană a Băncilor de Alimente: „Doar în 2021, Federația Europeană a Băncilor de Alimente a acordat sprijin la 11,8 milioane de oameni din Europa”.

Donaţia a fost făcută în cadrul proiectului ,,Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile", care este implementat în perioada 2022 – 2024, şi are un buget de 1,3 milioane de euro.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter