Politic

Europarlamentarul Dacian Cioloș: „În cinci ani, R.Moldova ar putea fi parte UE”

Europarlamentarul Dacian Cioloș: „În cinci ani, R.Moldova ar putea fi parte UE”

Negocierile privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea începe în următoarele săptămâni. Declaraţia a fost făcută de europarlamentarul Dacian Cioloş, care a mai menţionat că, în cazul în care autorităţile de la Chişinău vor continua să îndeplinească în acelaşi tempou condiţionalităţile impuse de UE, în cinci ani Republica Moldova ar putea fi parte a familiei europene.

Într-un interviu pentru TVR MOLDOVA, eurodeputatul român, Dacian Cioloş, a declarat că Bucureştiul rămâne avocatul Chişinăului în procesul de aderare. E nevoie, însă, de mai multă cooperare între cele două executive.


DACIAN CIOLOŞ eurparlamentar: „Se fac lucruri, dar din punctul meu de vedere se pot face mult mai multe lucruri din câte se fac acuma. Sper eu să se facă odată ce începe efectiv procesul de aderare care ar trebui şi ar putea să înceapă cât mai repede, în următoarel săptămâni, o lună, două, maxim trei. Din punctul meu de vedere ar trebui să înceapă îaninate de sfârşitul primului semestru a acestui an.”


Potrivit lui Cioloş, Guvernul de la Chişinău este pregătit pentru a începe negocierile.


DACIAN CIOLOŞ eurparlamentar: „Români ar putea să ajute Republica Moldova să fie pregătită pentru aderare în cinci, şase ani de zile. Dar decizia politică depinde de mai mulţi factori. Se discută tot mai mult la nivel european de un proces de integrare graduală. Adică să nu aşteptăm finalizarea tuturor negocierilor de aderare şi decizia politică, semnarea tratatului de aderare pentru ca ţările candidate să beneficieze înrtre timp de anumite politici europene. ”


Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a precizat anterior că negocierile privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea începe în luna iunie. Autorităţile de la Chişinău au semnat cererea de aderare pe 3 martie 2022.


În luna iunie, ne-a fost oferit statutul de țară candidat, iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierile cu autorităţile de la Chişinău.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter