Actualitate

Deputat, despre șansele ca Ilan Șor să fie extrădat sau să își ispășească pedeapsa în Israel: „El o să stea la pușcărie sau în Israel sau în R. Moldova, dar o să stea într-o bună zi neapărat”

post-img
captură foto

Prezent în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, deputatul PAS, Dorian Istrati, a vorbit despre șansele ca fugarul Ilan Șor să-și ispășească pedeapsa în Israel.

„Cert este faptul că au fost trimise toate demersurile, repetat, cu toate hotărârile care au fost de ultimă oră în așa fel ca să fie luată o decizie acolo. Desigur că ei au o democrație la ei și acest lucru va dura și ei trebuie să fie obiectivi să examineze dacă nu sunt încălcări de procedură, sperăm că el o să stea la pușcărie sau în Israel sau în R. Moldova, dar o să stea într-o bună zi la pușcărie neapărat”, a spus Dorian Istrati.

„Este un subiect juridic și unde R. Moldova are puțină experiență. Depinde foarte mult cât de bine ne vom pregăti noi partea moldovenească cu material probatoriu ca să-l prezentăm în instanța din Israel și să cerem fie extrădarea lui, dar din câte cunosc Israelul nu-și prea extrădează, am auzit că mai sunt și excepții, dar cel puțin să ne asigurăm că acesta măcar își ispășește pedeapsa acolo și noi putem continua cu partea de recuperare a activelor. E una să stea la răcoare pentru ce a făcut, dar alta e să mai și recuperăm din acești bani”, a spus Sergiu Tofilat, membru al Partidului Schimbării, în cadrul aceleeași emisiuni.

Totodată, invitații emisiunii au fost solicitați să se expună și asupra operațiunii cu participarea Arinei Spătaru, pentru a deconspira schemele aplicate de Șor în finanțarea partidelor din R. Moldova.

„Nu este primul dosar de acest gen pe finanțare ilegală, este dosarul din Bălți cu Tauber, este dosarul din Găgăuzia cu Guțul și acesta este al treilea dosar. Nu știu dacă este dosar separat pe finanțarea protestelor, posibil au fost comasate cu cel din Bălți, dar cert este faptul că Șor desigur că nu se oprește și încearcă toate posibilitățile, acum primind o lovitură sub centură a rămas fără un milion și jumătate de dolari, cel puțin așa spune. El nici măcar nu se sfiește să recunoască că a finanțat ilegal un partid și pentru lobarea intereselor sale din R. Moldova. Cel puțin am văzut un dosar interesant unde a participat un politician și nu au fost scurgeri de informații. Desigur că tot sistemul judecătoresc atât procuratura, cât și instanțele de judecată trebuie dus până la bun sfârșit acest proces de curățare a justiției ca să avem rezultatele pe măsură, ca să nu mai fie tergiversate. Bine, au fost adoptate și legi care deja nu mai permit tergiversarea dosarelor penale și eu cred că roadele or să vină tot mai repede inclusiv și prin procesul de prevetting atât a Procuraturii, cât și a judecătorilor. Așteptăm acum să fie ședința CSP, ca să fie ales noul CSP și deja să se ia decizii pe un nou concurs asupra procurorului general, altor funcții cheie. Cred că noi ne mișcăm chiar dacă sunt poticniri în anumite situații, sunt cazuri de erori, se întâmplă, dar nu greșește cel care nu face nimic. Oricum lucrurile se mișcă și cred cu siguranță vom ajunge să avem o justiție și o procuratură onestă și corectă care să-și facă lucrul eficient, repede și fără tergiversări”, a spus deputatul PAS, Dorian Istrati.

„Pe de o parte a văzut declarațiile lui Șor care a ieșit cu o foaie de hârtie și acolo niște cifre desenate că iată el a finanțat cu bani. Tăblițe de astea poate desena oricine cine cunoaște Excelul. Dacă au avut loc într-adevăr finanțării din partea lui Șor pentru activitatea Arinei Spătaru, în mod normal acești bani trebuie să devină parte componentă material probatoriu pe dosar și ar fi bine ca organele de anchetă măcar să anunțe că iată au confiscat banii sau cum au fost cheltuiți banii și în ce scop. A doua ne-ar interesa mecanismul cum cetățeanul Șor fiind în Israel transferă bani și finanțează aici diferite activități care subminează securitatea națională a R. Moldova și de ce organele de anchetă atât de greu încearcă să pună capăt acestui flux de bani murdari. Și altă întrebare – care este proveniența acestor bani. Important este să eliminăm și focarul infecției – să vedem de unde Șor primește bani, cine îl finanțează și care este modul de a transmite acești bani în R. Moldova. Și nu în ultimul rând – vorbim de intervenții pe cadrul legal – dacă sunt lacune și Marina Tauber în pofida deciziei CCM că Partidul Șor e neconstituțional bine mersi se înregistrează în campania electorală. Vorbim aici de oamenii din PAS care sunt responsabili de domeniul justiției și în primul rând, probabil, este vorba de președința comisiei juridice, Olesea Stamate, care să vină cu soluții – ce facem noi dacă oamenii lui Șor stau și participă în campania electorală. Noi riscăm acum să pierdem al doilea oraș cel mai mare din R. Moldova – Bălțiul – să vină în albia Partidului Șor”, a menționat Sergiu Tofilat, membru al Partidului Schimbării.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter